Ανθεί ακόμα και η αγορά υπενοικίασης διαμερισμάτων σε τουρίστες

Ανθεί ακόμα και η αγορά υπενοικίασης διαμερισμάτων σε τουρίστες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων και κατοικιών από ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι ιδιοκτήτες, αλλά και υφιστάμενοι ενοικιαστές ακινήτων, προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά. Σύμφωνα με μεσίτες που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά, το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι σπεύδουν να νοικιάσουν μικρά διαμερίσματα (στούντιο, γκαρσονιέρες και δυάρια) στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως σε περιοχές γύρω ή μέσα στο ιστορικό κέντρο, όπως ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Βοτανικός, το Μοναστηράκι και το Γκάζι και στη συνέχεια τα υπενοικιάζουν σε τουρίστες, έναντι αδράς αμοιβής. Τα εν λόγω ακίνητα μπορούν να μισθωθούν αντί χαμηλών ποσών, συνήθως της τάξεως των 150-300 ευρώ μηνιαίως, καθώς υπάρχει σημαντική διαθεσιμότητα και πολλοί ιδιοκτήτες, συνήθως ηλικιωμένοι, αναζητούν εναγωνίως φερέγγυους μισθωτές, προκειμένου να αποφύγουν τουλάχιστον τα φορολογικά έξοδα, όπως π.χ. τον ΕΝΦΙΑ.

Οι εν λόγω ενοικιαστές προχωρούν στη συνέχεια σε κάποιες δαπάνες, κυρίως συντήρησης ή και επίπλωσης των διαμερισμάτων και προχωρούν στην καταχώρισή τους σε κάποια από τις πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης τουριστικών ακινήτων, που έχουν γνωρίσει σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια, χωρίς ασφαλώς ο ιδιοκτήτης να έχει υπόψη του την πραγματική χρήση του ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν ενοικιαστές από το εξωτερικό, συχνά και κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι άνθρωποι από το εξωτερικό, που επιδιώκουν να μείνουν σε κάποια κατοικία και όχι σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αθήνα, δεδομένου μάλιστα ότι και το κόστος είναι χαμηλότερο. Σύμφωνα με τους μεσίτες, η λύση αυτή μπορεί να τους αποφέρει πολλαπλάσια ποσά από αυτά που καταβάλλουν οι ίδιοι στον ιδιοκτήτη ως ενοίκιο. Ασφαλώς, ανάλογη χρήση γίνεται και από πολλούς ιδιοκτήτες που προχωρούν στην ενοικίαση των κατοικιών τους για λίγες μέρες κάθε φορά, αντί να τα αφήνουν αναξιοποίητα όλο τον χρόνο, έως ότου βρουν κάποιον Ελληνα ενοικιαστή. Ετσι, κατορθώνουν και να ενισχύσουν τα έσοδά τους, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι κατά μέσον όρο, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Αττική υποχώρησαν με ρυθμό της τάξεως του 7%-8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση αυτή έχει αρχίσει να διαδίδεται και πανελλαδικά, αν υπολογιστεί ότι σήμερα πάνω από 6.100 επιπλωμένες βίλες στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΟΤ, αριθμός αυξημένος κατά 55% σε σχέση με πριν από 12 μήνες. Το παραπάνω στοιχείο καταδεικνύει πόσο ελκυστική είναι η εκμετάλλευση τέτοιου είδους ακινήτων, ιδίως αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η μέση μεικτή ετήσια απόδοση πανελλαδικά αγγίζει το 5%, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Algean Property, διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων με παρουσία και στην Ελλάδα. Ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί δεν προσφέρουν αποδόσεις μεγαλύτερες του 3%-4% κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης, Ιουνίου-Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή