Σύντομα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Grivalia – Lamda

Ναυάγησε τελικά το μεγάλο ντιλ

Δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε συμφωνία οι διοικήσεις των Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ) και Lamda Development, με αντικείμενο την πώληση των τριών εμπορικών κέντρων της τελευταίας (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall) στην πρώτη. Αυτό ανέφεραν σχετικές ανακοινώσεις των δύο εισηγμένων ομίλων εντός της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν το αντικείμενο και το ύψος της συμφωνίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και μάλιστα ακόμα και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Εντούτοις, δεν φαίνεται να βρέθηκε κοινός τόπος για να προχωρήσει μια τέτοια εξαγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα κινούνταν περί τα 400 – 500 εκατ. ευρώ, δεδομένης της σημερινής εμπορικής αξίας των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, το The Mall σήμερα αξίζει 194,6 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία του Golden Hall διαμορφώνεται σε σχεδόν 170 εκατ. ευρώ και του Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης σε 145 εκατ. Σημειωτέον ότι κατά το εννιάμηνο του 2015, η λειτουργική κερδοφορία στα τρία κέντρα της Lamda Development αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 30 εκατ. έναντι 28,1 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

ΕΒΕΑ

Πρόταση για συστήματα ηλιοθερμίας σε κτίρια

Tην παροχή φορολογικών και άλλων οικονομικής φύσεων κινήτρων για την εγκατάσταση συστημάτων ηλιοθερμίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια πρότεινε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Στόχος είναι η τόσο η επίτευξη άμεσου οφέλους για το περιβάλλον, δεδομένου ότι τα μεγάλης ηλικίας ακίνητα είναι από τα πλέον ενεργοβόρα, όσο και η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιομηχανία των θερμικών ηλιακών συστημάτων παράγει το σύνολο των προϊόντων της στην Ελλάδα και εξάγει το 50% της παραγωγής της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eνωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 2,8 GWth εγκατεστημένης ισχύος. Τα περισσότερα συστήματα είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες που αποτρέπουν την εκπομπή 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Η βιομηχανία του κλάδου έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και εξασφαλίζει 3.500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή