Καθοδικά οι τιμές κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ

Καθοδικά οι τιμές κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάσεις αποκλιμάκωσης και μάλιστα ιδιαίτερα έντονης φαίνεται πως εμφανίζει πλέον η αγορά κατοικίας του Χονγκ Κονγκ, η ακριβότερη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία μεσιτικών γραφείων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του 2015, οι τιμές υποχώρησαν κατά 9,5% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, όταν και βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο τους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από την πόλη, καθώς ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, αλλά και από την ανοδική τάση που έχουν λάβει πλέον τα επιτόκια στις ΗΠΑ, που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης στο Χονγκ Κονγκ, λόγω της σύνδεσης του τοπικού νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο. Μάλιστα, μεσιτικά γραφεία, όπως η Bocom International, προβλέπουν ότι το 2016 οι τιμές θα υποχωρήσουν ακόμα και κατά 30%, αν και άλλοι αναλυτές, όπως η ελβετική τράπεζα UBS, θεωρούν ότι είναι μεν πιθανή μια τέτοια πτώση των τιμών των κατοικιών, αλλά αυτή θα συντελεστεί με πιο αργό ρυθμό και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2017. Ακόμα κι έτσι βέβαια, το κόστος απόκτησης κατοικίας στο Χονγκ Κονγκ θα παραμείνει πολύ υψηλό, δεδομένου ότι οι αξίες έχουν υπερδιπλασιαστεί από το τέλος του 2008 μέχρι σήμερα, παρά τα μέτρα συγκράτησης των τιμών που έλαβε στο μεσοδιάστημα η τοπική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η γενικότερη τάση πλέον είναι πτωτική, όπως προκύπτει και από την πορεία των συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία της Centaline Property Agency, οι αγοραπωλησίες κατοικιών τον φετινό Ιανουάριο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Oπως προκύπτει, η ψυχολογία των αγοραστών είναι πλέον αρνητική απέναντι στην αγορά κατοικίας, όταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες η εικόνα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή