Στο Παρίσι μισθώνουν τα γραφεία πριν ακόμα κατασκευασθούν τα κτίρια

Στο Παρίσι μισθώνουν τα γραφεία πριν ακόμα κατασκευασθούν τα κτίρια

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή παραμένει η ζήτηση γραφείων στο Παρίσι, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2015 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, τόσο αναφορικά με τις νέες ενοικιάσεις όσο και αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων. Συνολικά εκτιμάται ότι το 2015 μισθώθηκαν 2 εκατ. τ.μ. γραφειακών χώρων, καθώς η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξεως του 1,1%, ενώ για το 2016 οι αρχικές προβλέψεις κάνουν λόγο για 1,4%, τη στιγμή που η τριετία 2012-2014 χαρακτηρίστηκε από «αναιμικούς» ρυθμούς ανάπτυξης.

Πάντως, παρά την υψηλή ζήτηση, οι τιμές των ενοικίων έχουν παραμείνει σταθερές, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να επιδιώκουν ακόμα περισσότερο να μετακινηθούν σε ποιοτικότερα κτίρια γραφείων, λόγω του ελκυστικού κόστους.

Παρ’ όλα αυτά, η περιορισμένη ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων θα εξακολουθήσει να περιορίζει την κινητικότητα των χρηστών, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα υπό κατασκευή νέα κτίρια γραφείων έχουν μισθωθεί προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Αναφορικά με την επενδυτική δραστηριότητα, εκτιμάται ότι τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ το 2015, επίπεδο αντίστοιχο εκείνου του 2014, καθώς το σχετικό «αδύναμο» πρώτο εξάμηνο διαδέχθηκε η ανάκαμψη της αγοράς από το τρίτο τρίμηνο και μετά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδυτές θα παραμείνουν ενεργοί στην αγορά της γαλλικής πρωτεύουσας τους επόμενους μήνες, αν και οι τιμές είναι υψηλές και οι αποδόσεις συμπιέζονται, με αποτέλεσμα ορισμένοι να εξετάσουν κι άλλες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή