Επενδύσεις 73 δισ. δολ. αναμένονται από κινεζικές ασφαλιστικές

Επενδύσεις 73 δισ. δολ. αναμένονται από κινεζικές ασφαλιστικές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχυρό «παίκτη» της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων αναμένεται να εξελιχθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι το 2019 η κινεζική ασφαλιστική βιομηχανία. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Cushman & Wakefield, τα επόμενα έτη αναμένεται να επενδυθούν συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 73 δισ. δολαρίων (περίπου 65,3 δισ. ευρώ) από τους ασφαλιστικούς ομίλους της Κίνας για την απόκτηση ακινήτων ανά την υφήλιο.

Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας οφείλεται σε μια σειρά από μέτρα απορρύθμισης της ασφαλιστικής αγοράς της Κίνας, η οποία έχει επιτρέψει τη διεύρυνση των μορφών επένδυσης των αποθεματικών των εταιρειών του κλάδου, αρχικά εντός της επικράτειας της Κίνας και εσχάτως και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητα στην Κίνα επετράπη μόλις το 2009 για πρώτη φορά και μάλιστα αυτό ήταν εφικτό μόνον εφόσον τα κτίρια προορίζονταν για ίδια χρήση. Σήμερα, οι ασφαλιστικοί όμιλοι της χώρας μπορούν να διαθέτουν ακόμα και το 30% του αποθεματικού τους για την αγορά ακινήτων, εκ των οποίων το 15% μπορεί να βρίσκεται σε ακίνητα στο εξωτερικό.

Ωστόσο, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών στο τέλος του 2014, οι κινεζικοί ασφαλιστικοί όμιλοι δεν είχαν πάνω από το 0,8% του αποθεματικού τους σε ακίνητα, είτε στην Κίνα είτε εκτός της Κίνας. Ακόμα κι έτσι βέβαια, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 12 δισ. ευρώ, οπότε, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το περιθώριο ανάπτυξης είναι τεράστιο τα επόμενα χρόνια. Ηδη, άλλωστε, οι εταιρείες του κλάδου έχουν αρχίσουν να δραστηριοποιούνται εντονότερα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, το ιστορικό ξενοδοχείο Γουόλντορφ Αστόρια της Νέας Υόρκης αποκτήθηκε από την κινεζική Anbang Insurance αντί ποσού 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η Ping Ang απέκτησε το ακίνητα Tower Place στο Λονδίνο αντί τιμήματος 470 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cushman & Wakefield, οι κινήσεις αυτές προβλέπεται να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ασφαλιστικοί όμιλοι θα θελήσουν να ενισχύσουν την παρουσία στην αγορά ακινήτων και λόγω της αστάθειας των χρηματιστηρίων παγκοσμίως.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το μερίδιο των ακινήτων στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των κινεζικών ομίλων προβλέπεται να αυξηθεί σε 5% τα επόμενα πέντε χρόνια, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί θα μεταφραστεί σε επενδύσεις της τάξεως των 65,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, είναι εξαιρετικά πιθανό η εξέλιξη αυτή να οδηγήσει σε επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 67 δισ. ευρώ έως το 2024, ήτοι συνολικά πάνω από 132 δισ. ευρώ τα προσεχή χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή