Αυξάνεται ο κίνδυνος «φούσκας» στην ελβετική αγορά, προειδοποιεί η UBS

Αυξάνεται ο κίνδυνος «φούσκας» στην ελβετική αγορά, προειδοποιεί η UBS

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι φόβοι για δημιουργία «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Ελβετίας, όπως προέκυψε από τα σχετικά στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η UBS. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ενισχύθηκε σημαντικά ο κίνδυνος «φούσκας», καθώς ο σχετικός δείκτης που επιμελείται η UBS αυξήθηκε σε 1,41 μονάδες, έναντι 1,34 μονάδων που είχε διαμορφωθεί το τρίτο τρίμηνο, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τις 2 μονάδες, που σηματοδοτούν την ύπαρξη «φούσκας». Οπως αναφέρει η UBS, η αύξηση του χρέους σε στεγαστικά δάνεια ξεπέρασε την αντίστοιχη άνοδο των εισοδημάτων με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, ενώ παράλληλα ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των κατοικιών.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η σχετική αύξηση ήταν βέβαια η χαμηλότερη από το 2008, ωστόσο την ίδια στιγμή το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών υποχώρησε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η τράπεζα να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλωστε, οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν και αυτές κατά 0,5% συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο και κατά 2% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή