«Φρένο» στην ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων στην αγορά της Ρωσίας

«Φρένο» στην ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων στην αγορά της Ρωσίας

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλιμακώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων στη Ρωσία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν, μαζί με την Τουρκία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle (JLL), το 2015 εκτιμάται ότι ολοκληρώθηκαν 560.000 τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων στην πρωτεύουσα Μόσχα, μέγεθος που είναι 7% χαμηλότερο σε σχέση με το 2014. Μάλιστα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η κάμψη αυτή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 αποτέλεσε περίοδο ρεκόρ, καθώς παραδόθηκαν συνολικά 250.000 τ.μ. νέων κέντρων.

Η Μόσχα είναι η πόλη όπου εστίασαν οι εταιρείες ανάπτυξης εμπορικών κέντρων, σχεδόν αποκλειστικά. Σύμφωνα με την JLL, η πτωτική τάση σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις νέων κέντρων αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς φέτος δεν προβλέπεται να κατασκευαστούν περισσότερα από 460.000 τ.μ. στη ρωσική πρωτεύουσα. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, θα σηματοδοτήσει πτώση της τάξεως του 18% σε σχέση με το 2015. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το 90% της εν λόγω προσφοράς θα προκύψει από επενδύσεις που έχουν καθυστερήσει, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ταχύτερη ολοκλήρωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή