Αβέβαιο το μέλλον του Ολυμπιακού Χωριού του Ρίο μετά τους Αγώνες

Αβέβαιο το μέλλον του Ολυμπιακού Χωριού του Ρίο μετά τους Αγώνες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας πρόκειται να αντιμετωπίσει το Ολυμπιακό Χωριό στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να διοργανωθούν σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Εδουάρδο Παές, η επιδείνωση της αγοράς κατοικίας της πόλης έχει θέσει σε κίνδυνο τις πωλήσεις στο Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο περιλαμβάνει 31 κτίρια και συνολικά 3.604 διαμερίσματα, τα οποία θα στεγάσουν τους αθλητές που θα λάβουν μέρος. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, μέχρι σήμερα μόλις 300 από αυτά τα διαμερίσματα έχουν πωληθεί, με αποτέλεσμα να εκφράζεται πλέον ανοιχτά ο φόβος να παραμείνουν χιλιάδες ακίνητα απούλητα μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάλιστα, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και σε άλλες αναπτύξεις ακινήτων στην πόλη, όπως για παράδειγμα ένα συγκρότημα τεσσάρων πύργων, που κατασκευάζεται δίπλα στο Ολυμπιακό Γήπεδο Γκολφ. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο δήμαρχος του Ρίο ανέφερε ότι η ταυτόχρονη ανάπτυξη 31 κτιρίων για τις ανάγκες του Ολυμπιακού Χωριού δημιουργεί ζήτημα για το πώς θα διατεθούν μετά τους Αγώνες, καθώς η ζήτηση στην αγορά έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα 600 διαμερίσματα του Χωριού που διατέθηκαν προς πώληση, μόλις το 40% βρήκε αγοραστή, αν και οι επενδυτές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η προβολή που θα λάβει η ανάπτυξη με τους Αγώνες θα τονώσει τις πωλήσεις.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία εννέα χρόνια, από τότε δηλαδή που το Ρίο έλαβε το χρίσμα για τη διοργάνωση των Αγώνων, η αγορά ακινήτων πήγε από το ζενίθ στο ναδίρ, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται άμεση ανάκαμψη, καθώς το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται σε σταθερή βάση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι κατασκευαστές να βρίσκονται με απούλητα ακίνητα, χωρίς άμεση προοπτική εύρεσης αγοραστών. Αντίστοιχα και οι ζητούμενες τιμές ακολουθούν φθίνουσα πορεία από τα μέσα του 2015, ενώ ακόμα πιο χαμηλά κινούνται οι τιμές πώλησης. Από την άλλη πλευρά, η μείωση των τιμών και η πολύ μεγάλη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος σε σχέση με όλα τα μεγάλα νομίσματα, έχουν δημιουργήσει και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων, με ομίλους όπως η Tishman Speyer να κινούνται δυναμικά το τελευταίο διάστημα, αποκτώντας ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή