Σύντομα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαιολογητικά για ανείσπρακτα ενοίκια

Με την υποβολή στην εφορία φωτοαντιγράφου διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια θα μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγησή τους για το ποσό που δεν εισέπραξαν. Αυτό προκύπτει και από τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια του 2015, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΟΥ, πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.

Πτώση των τιμών οικοδομικών υλικών

Συνεχίστηκε και τον φετινό Ιανουάριο η πτωτική πορεία των τιμών των οικοδομικών υλικών, τόσο λόγω της διατήρησης της πτωτικής πορείας των τιμών του πετρελαίου, όσο και λόγω της γενικότερης κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους κι έναντι μείωσης κατά 2% που είχε προκύψει κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2015 προς το 2014. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, η πτώση ήταν της τάξεως του 0,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή