17% αυξήθηκε η ζήτηση γραφείων στην Ευρώπη το ’15

17% αυξήθηκε η ζήτηση γραφείων στην Ευρώπη το ’15

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 17% σημείωσε η ζήτηση γραφείων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2015, μέγεθος που συνιστά ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η CBRE από το 1999 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2015 μισθώθηκαν συνολικά 4,5 εκατ. τ.μ. γραφειακών χώρων στην Ευρώπη, που αποτελεί το υψηλότερο μέγεθος για ένα τρίμηνο από το 2008.

Σημαντική συμβολή στην άνοδο αυτή είχε η μεγάλη ανάπτυξη της σχετικής δραστηριότητας σε μια σειρά από αγορές γραφείων, όπως το Παρίσι, το Μιλάνο, η Μαδρίτη, αλλά και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Για παράδειγμα, στη Μαδρίτη η ζήτηση ώθησε τη μέση τιμή ενοικίασης στα 27 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του έτους μισθώθηκαν συνολικά 186.000 τ.μ., μέγεθος που ήταν αυξημένο κατά 85% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Οπως ανέφερε η έκθεση της CBRE, κατά το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε συνολική αύξηση της τάξεως του 30% στις νέες ενοικιάσεις γραφείων. Εκτός από τις παραπάνω πόλεις, μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε και σε μικρότερες αγορές, όπως εκείνη της Βουδαπέστης, όπου μισθώθηκαν 120.000 τ.μ. κατά το τελευταίο τρίμηνο, έναντι μόλις 46.000 τ.μ. το προηγούμενο τρίμηνο. Οσον αφορά το 2016, σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλη άνοδο προβλέπεται να καταγράψει η αγορά γραφείων της Στοκχόλμης στη Σουηδία, λόγω έλλειψης σύγχρονων και διαθέσιμων γραφειακών χώρων. Επίσης, στο Παρίσι προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα νέα κτίρια γραφείων στο σύνολο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, ενώ ενισχυμένη θα είναι και η προσφορά νέων γραφείων στο Κεντρικό Λονδίνο, με αποτέλεσμα να αναμένεται άνοδος και στη βρετανική πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή