Πτώση 0,5% στις τιμές πώλησης κατοικιών στην Ιρλανδία τον Ιανουάριο

Πτώση 0,5% στις τιμές πώλησης κατοικιών στην Ιρλανδία τον Ιανουάριο

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή πτώση κατά 0,5% σημείωσαν τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Ιρλανδία, αν και σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, παρέμειναν υψηλότερα κατά 7,6%. Με βάση τα σχετικά στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η αντίστοιχη ετήσια άνοδος του Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί σε 6,6%. Πάντως, πτώση κατά 1,4% είχε καταγραφεί και τον περσινό Ιανουάριο. Στο Δουβλίνο, οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερες κατά 3,4% σε ετήσια βάση, αν και υποχώρησαν κατά 1,2% έναντι του προηγούμενου μήνα. Ασφαλώς, παρά την άνοδο της τελευταίας διετίας, οι αξίες παραμένουν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με το απόγειό τους το 2007. Ειδικότερα, στο σύνολο της χώρας, η απόκλιση είναι της τάξεως του 35,3%, ενώ στο Δουβλίνο η διαφορά σε σχέση με το υψηλότερο σημείο της αγοράς διαμορφώνεται σήμερα σε 34,9%. Υπενθυμίζεται ότι η πτωτική πορεία της αγοράς ολοκληρώθηκε με συνολική πτώση τιμών πλησίον του 60% κατά μέσο όρο.

Πάντως, παρά την ανάσχεση της ανοδικής πορείας των τιμών τον φετινό Ιανουάριο, οι ειδικοί του κλάδου αναμένουν περαιτέρω αύξησή τους φέτος, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η άνοδος των τιμών τροφοδοτείται κυρίως από την έλλειψη προσφοράς, σε σχέση με την ζήτηση η οποία αυξάνεται σταθερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή