Οι μικρές μεταχειρισμένες κατοικίες μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον

Οι μικρές μεταχειρισμένες κατοικίες μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταχειρισμένες κατοικίες σχετικά μικρής επιφάνειας εξακολούθησαν να μονοπωλούν το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε το 2015 στην εγχώρια αγορά κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών συνέχισαν να υποχωρούν με ρυθμό της τάξεως του 4,5%, τη στιγμή που οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών παρέμειναν σταθερές. Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία ετήσια έρευνα της RE/MAX, αναφορικά με τις συναλλαγές κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν από τα μεσιτικά γραφεία του δικτύου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η αγορά κατοικίας επηρεάστηκε ακόμα μια φορά αρνητικά από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ιδίως μάλιστα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, ως αποτέλεσμα της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Στην Αττική, οι μεταχειρισμένες κατοικίες υποχώρησαν κατά 3%, αλλά οι τιμές των νεόδμητων παρέμειναν αμετάβλητες. Στη Θεσσαλονίκη, η πτώση των μεταχειρισμένων άγγιξε το 4,5%, με την εικόνα στις νεόδμητες κατασκευές να είναι επίσης σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Στον αντίποδα, στην υπόλοιπη χώρα οι νεόδμητες κατοικίες υποχώρησαν κατά 3%, ενώ στις μεταχειρισμένες η πτώση άγγιξε το 7% κατά μέσον όρο. Οπως αναφέρει η RE/MAX, η επί έξι συναπτά έτη πτώση των τιμών των ακινήτων οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, όπως επίσης και στην υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση, ιδίως από όσους ιδιοκτήτες επιδιώκουν να καλύψουν με τον τρόπο αυτό άλλες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φθηνότερες κατοικίες που προσφέρουν και τα λιγότερα έξοδα (φόρων, θέρμανσης, κοινόχρηστων κτλ.) είναι και οι δημοφιλέστερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, μόλις το 9% των κατοικιών που πωλήθηκαν από το δίκτυο της RE/MAX ήταν ηλικίας έως πέντε ετών. Εντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (27% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των διαμερισμάτων ηλικίας άνω των 30 ετών, με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 36%. Στην Αττική, το 53% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ηλικίας άνω των 25 ετών, ενώ τα νεόδμητα (έως πέντε ετών) δεν ξεπέρασαν το 6% του συνόλου. Αντίστοιχα, τα ακίνητα ηλικίας από έξι έως 15 έτη συγκέντρωσαν το 26% των προτιμήσεων των αγοραστών, ενώ ένα επιπλέον 15% κινήθηκε για ακίνητα ηλικίας από 16 έως 25 έτη.

Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια, το 60% των ενδιαφερομένων κινήθηκε σε ακίνητα έως 90 τ.μ., με τα ποσοστά να κατανέμονται σχεδόν ομοιόμορφα στις επιμέρους κατηγορίες διαμερισμάτων, δηλαδή από 20% στα ακίνητα έως 50 τ.μ., σε εκείνα από 51-70 τ.μ. και σε εκείνα από 71-90 τ.μ. Σημαντική κρίνεται και η προτίμηση του 16% των αγοραστών σε ακίνητα από 91 έως 110 τ.μ., γεγονός που οφείλεται στην πτώση των τιμών που τις έχει καταστήσει περισσότερο προσιτές σε σχέση με πριν από 2-3 χρόνια. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 25% των αγοραστών προτίμησε κατοικίες από 111 τ.μ. και πάνω, με το 15% μάλιστα να αποκτά κατοικίες άνω των 130 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή