Πτώση στις τιμές επαγγελματικών ακινήτων στις ΗΠΑ

Πτώση στις τιμές επαγγελματικών ακινήτων στις ΗΠΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τους πτώση από το 2010 κατέγραψαν οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων στις ΗΠΑ κατά τον φετινό Ιανουάριο, καθώς ο σχετικός δείκτης τιμών Moody/RCA υποχώρησε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2015). Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση αυτή ερμηνεύεται ως δείγμα της μειωμένης ζήτησης από τους επενδυτές, που οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των τιμών τα τελευταία έξι χρόνια, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές σε πολύ υψηλό επίπεδο, συμπιέζοντας τις προσφερόμενες αποδόσεις και ενισχύοντας το επενδυτικό ρίσκο.

Η πτώση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην κάμψη των γραφείων και των βιομηχανικών κτιρίων, των οποίων οι τιμές μειώθηκαν πάνω από 1% σε μηνιαία βάση. Οπως ανέφερε η Moody’s σε σχετική ανακοίνωσή της, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά, καθώς πιθανώς να σηματοδοτεί μια διαφοροποίηση στην ψυχολογία των επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της Moody’s σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο του 2010, ενώ σήμερα βρίσκεται σε επίπεδο 17% υψηλότερο από το προηγούμενο υψηλό του σημείο. Τη μεγαλύτερη άνοδο έχουν καταγράψει οι τιμές των κτιρίων γραφείων σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, έχοντας υπερτριπλασιαστεί συγκριτικά με το χαμηλότερο σημείο της αγοράς.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley, η οποία προβλέπει ότι οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων της χώρας θα παραμείνουν αμετάβλητες φέτος, διακόπτοντας την ανοδική τους πορεία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναθεώρησε προηγούμενη πρόβλεψή της, που έκανε λόγο για ετήσια άνοδο των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων, της τάξεως του 5% φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή