Ανω των 900 δισ. αναμένεται ο όγκος συναλλαγών στη διεθνή αγορά έως το ’20

Ανω των 900 δισ. αναμένεται ο όγκος συναλλαγών στη διεθνή αγορά έως το ’20

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πάνω από 900 δισ. ευρώ αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά ακινήτων έως το 2020, από περίπου 630 δισ. ευρώ το 2015, αναφέρει πρόσφατη μελέτη της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι κινητήριος μοχλός της ανόδου αυτής θα είναι οι ξένοι επενδυτές, καθώς οι διασυνοριακές συναλλαγές θα ξεπεράσουν το 50% του συνόλου των επενδύσεων έως το 2020, δηλαδή πάνω από 450 δισ. ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να κινείται από ήπειρο σε ήπειρο, π.χ. από την Ασία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ή από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Σημείο αναφοράς του νέου επενδυτικού τοπίου που θα διαμορφωθεί θα είναι και η σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, τάση η οποία αναμένεται να διαφοροποιήσει άρδην το επενδυτικό τοπίο. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, έως το 2050 θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, απ’ ό,τι ήταν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού το 1950. Απόρροια όλων των παραπάνω θα είναι η σημαντική διεύρυνση των κατηγοριών επενδυτικών ακινήτων, τα οποία πλέον περιλαμβάνουν οίκους ευγηρίας και συγκροτήματα περίθαλψης και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Επίσης, μεγάλη άνθηση θα γνωρίσουν οι φοιτητικές κατοικίες, η ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, αλλά και άλλες μορφές επενδύσεων σε ακίνητα. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής, το μέγεθος των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που θα στοχεύσει απευθείας επενδύσεις σε ακίνητα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 500%. Μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων θα προέλθει από θεσμικούς επενδυτές που θα αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Οπως αναφέρει η JLL, πλέον, οι επενδύσεις σε ακίνητα είναι μια παγκοσμιοποιημένη δραστηριότητα, γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις σταθερές ροές εσόδων που προσφέρει ένα ακίνητο εισοδήματος. Με δεδομένο μάλιστα ότι το νέο απόθεμα ακινήτων δεν θα είναι επαρκές, ώστε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, τα επενδυτικά κεφάλαια θα αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς για την απόκτηση ακινήτων, πιθανώς μέσω εξαγορών εταιρειών ακινήτων, ή αποσκοπώντας σε μη διαδεδομένες μορφές ακινήτων, όπως τα κέντρα φιλοξενίας συνταξιούχων ή τα οργανωμένα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων κατοικιών. Μάλιστα, η τάση αυτή έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της, καθώς το 2015, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, το 25% των επενδύσεων σε ακίνητα, ή περίπου 19,2 δισ. ευρώ, αφορούσε εναλλακτικές κατηγορίες ακινήτων όπως οι παραπάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή