Σύντομα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 3,5 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» του φετινού ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να βεβαιωθούν κατά τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ, ανεβάζοντας τον τελικό «λογαριασμό» σε 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στα δημοσιονομικά, καθώς το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αναδιανείμει τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τον σχετικό φόρο, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών και τις μειώσεις που προέκυψαν. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση προβλέπεται να έχουν όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν αστικά ακίνητα, των οποίων η αξία ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Εν ολίγοις, σχεδιάζονται αυξήσεις στον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται επί του ΕΝΦΙΑ και που επί της ουσίας καθιστά την εκμετάλλευση πολλών επιμέρους διαμερισμάτων από ιδιώτες ανέφικτη, καθώς το κόστος που προκύπτει από τον φόρο, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ενοικίων και το κόστος επισκευών/συντήρησης, ακυρώνει τις όποιες αποδόσεις προκύπτουν. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2015 εισπράχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας να ξεπερνά το 80%.

Ευκαιρίες στην αγορά εμπορικών καταστημάτων

Οι σημαντικές ευκαιρίες που καταγράφονται στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων τροφοδοτούν την προσθήκη νέων σημείων πώλησης από τις εμπορικές αλυσίδες, παρά τη φθίνουσα πορεία της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια. Πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι αλυσίδες Public και Media Markt. Ιδίως η τελευταία περίπτωση ξεχωρίζει, καθώς πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η λειτουργία του πρώτου νέου καταστήματος της αλυσίδας τα τελευταία 5,5 χρόνια. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος επιφάνειας 1.500 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα επί της οδού Λ. Χαλανδρίου 15Β. Το νέο κατάστημα είναι το 11ο της αλυσίδας και έβδομο στην Αττική, ενώ λειτουργούν επιπλέον τρία σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη κι ένα στη Λάρισα. Εν τω μεταξύ, τα καταστήματα Public ανακοίνωσαν τη λειτουργία ενός νέου καταστήματος στη Μυτιλήνη (400 τ.μ.), ενώ κατά το 2016 σχεδιάζεται η δημιουργία δύο νέων καταστημάτων, εκ των οποίων το ένα στην Αττική και το άλλο στην περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή