Επιταχύνει τις πωλήσεις ακινήτων η «κακή» τράπεζα της Ισπανίας

Επιταχύνει τις πωλήσεις ακινήτων η «κακή» τράπεζα της Ισπανίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιτάχυνση των πωλήσεων ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει κατά το τρέχον έτος η Sareb, η «κακή» τράπεζα που έχει συσταθεί από το 2012 στην Ισπανία για να διαχειριστεί τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και συναφή ακίνητα που προέκυψαν από κατασχέσεις και ενέχυρα του ισπανικού τραπεζικού συστήματος. Το 2015 πωλήθηκαν συνολικά 11.256 ακίνητα, μεταξύ των οποίων κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικά, μέγεθος που ήταν 26% χαμηλότερο σε σχέση με το 2014. Συνολικά, η Sareb έχει απορροφήσει 51 δισ. ευρώ ακινήτων από υψηλού κινδύνου στεγαστικά δάνεια και κατασχέσεις από κατασκευαστικές εταιρείες. Οι τράπεζες που εκχώρησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε κρατικοποιήθηκαν είτε έλαβαν κρατική βοήθεια.

Η υστέρηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του 2015 αποδίδεται στο ότι στο τέλος του 2014 η σχετική δραστηριότητα ανατέθηκε σε επιλεγμένες επενδυτικές, όπως οι Apollo Global και Cerberus Capital, οι οποίες και ανέλαβαν το έργο της πώλησης ακινήτων αξίας πολλών δισ. ευρώ. Ωστόσο, η επιλογή αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη, αφού οδήγησε σε τεράστιες καθυστερήσεις, καθώς τα στελέχη της Sareb απασχολούνταν με το να καταγράφουν τα ακίνητα και να μεταφέρουν τεράστιο όγκο δεδομένων στις επενδυτικές εταιρείες. Μέχρι πρότινος, οι σχετικές πωλήσεις γίνονταν από τις ίδιες τις τράπεζες που είχαν παραχωρήσει τα ακίνητα, οι οποίες και απέδιδαν τα σχετικά έσοδα στη Sareb.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή