Ενδεχόμενο Brexit ρίχνει τις τιμές στις πολυτελείς συνοικίες του Λονδίνου

Ενδεχόμενο Brexit ρίχνει τις τιμές στις πολυτελείς συνοικίες του Λονδίνου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο η πτώση των τιμών των κατοικιών στις πολυτελείς συνοικίες στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς το ρίσκο μιας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωζώνη και η αύξηση του τέλους χαρτοσήμου, ιδίως για τα ακριβότερα ακίνητα, έχουν αρχίσει να περιορίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό προκύπτει ύστερα από ανάλυση, από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, των συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν φέτος αμετάβλητες στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς κατοικίας της βρετανικής πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των κατοικιών στις καλύτερες συνοικίες του Λονδίνου, όπως η Μπελγκρέβια, το Μέιφερ, το Νάιτσμπριτζ και το Τσέλσι, έχουν αυξηθεί κατά 17,5% τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να αυξηθούν επιπλέον κατά 21,5% έως το τέλος της δεκαετίας.

Πάντως, από το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 μέχρι σήμερα, οι αξίες έχουν υποχωρήσει κατά 6,7%. Γενικά στο Λονδίνο, οι τιμές των πολυτελών κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3%, με τη συνολική πτώση τους, από το ανώτατο σημείο της αγοράς το 2014, να διαμορφώνεται σε 1,2%.

Τα μικρά αυτά σημάδια «κορεσμού» της αγοράς έχουν αρχίσει να ανησυχούν τις τράπεζες, οι οποίες προχώρησαν στην επιβολή υψηλότερων επιτοκίων σε περιπτώσεις δανείων που χορηγούν σε εταιρείες ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου Bloomberg, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, το κόστος χρηματοδότησης τέτοιων επενδύσεων αυξήθηκε κατά 75 μονάδες βάσης, στο 3,75%, πάνω από το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Βασική πηγή των ανησυχιών είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης υπερπροσφοράς στην αγορά, δεδομένου ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν την ανάπτυξη σχεδόν 54.000 νέων κατοικιών στο κέντρο του Λονδίνου, σε μια περίοδο που η ζήτηση και οι τιμές υποχωρούν.

Επιπλέον, αρνητικά έχει επιδράσει και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, ακόμα και στα οικόπεδα που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν ως η πλέον ασφαλής επιλογή στην κτηματαγορά του Λονδίνου καταγράφηκε πτώση 0,2% το 2015, έναντι αύξησης 24% το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή