Βίους αντίθετους διάγουν Αλβανία και Ρουμανία

Βίους αντίθετους διάγουν Αλβανία και Ρουμανία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίους αντίθετους μοιάζει να διάγουν δύο από τις γειτονικές βαλκανικές αγορές κατοικίας, και συγκεκριμένα εκείνη της Αλβανίας κι εκείνη της Ρουμανίας, και δη της πρωτεύουσας της χώρας, του Βουκουρεστίου. Συγκεκριμένα, στη μεν Αλβανία, η θετική πορεία της αγοράς έως το τρίτο τρίμηνο του 2015 αντιστράφηκε πλήρως κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ στη Ρουμανία, η κτηματαγορά φαίνεται πως έχει εισέλθει σε μια πορεία σταθερής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Αλβανίας, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης τιμών των κατοικιών υποχώρησε κατά 4,8% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 2,3% το δεύτερο τρίμηνο και 5,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, πτώση της τάξεως του 14,8% κατέγραψε και ο δείκτης ενοικίων κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Παρ’ όλα αυτά, συνολικά στο έτος, η εικόνα μοιάζει να είναι θετική. Η ζήτηση για την απόκτηση κατοικιών ήταν υψηλότερη, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων.

Στην αγορά κατοικίας της Ρουμανίας και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι έως το τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται να παραδοθούν συνολικά 6.000 νέες κατοικίες, καθώς θα ολοκληρωθεί σημαντικός αριθμός οικοδομών. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, πάνω από το 50% των νέων κατοικιών εντοπίζεται στα βόρεια προάστια της πόλης, ενώ 25% αυτών έχουν πολυτελή χαρακτήρα, δείγμα του ότι απευθύνονται σε ανθρώπους υψηλότερων εισοδημάτων. Συνολικά, εκτιμάται ότι το 66% των νέων κατοικιών απευθύνεται σε οικογένειες της μεσαίας τάξης. Οπως προκύπτει, μέρος εκείνων που απέκτησαν κατοικίες το διάστημα από το 2009 έως το 2012 αναμένεται να κινηθεί τα επόμενα χρόνια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του, αναζητώντας υψηλότερης ποιότητας κατοικίες σε καλύτερα σημεία της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή