Σύντομα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προστασία στεγαστικών πρώτης κατοικίας έως το 2018

Προστασία από τη μεταβίβαση σε μη τραπεζικές εταιρείες, για το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, προσφέρει η συμφωνία με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Εξασφαλίζεται το σύνολο των δανείων που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια ή για καταναλωτικά δάνεια, ή ακόμα και επιχειρηματικά δάνεια. Επίσης, η εξασφάλιση αφορά ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ (και χωρίς κάποιο εισοδηματικό κριτήριο), ενώ αφορά το διάστημα έως το 2018. Για τους δανειολήπτες που τα δάνειά τους θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, επετεύχθη να μην υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά, καθώς το πλαίσιο προστασίας είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ισχύει για τις τράπεζες, ενώ δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να επιδεινώνονται οι όροι του δανείου. Υπάρχει, επίσης, ειδική πρόνοια για συμβάσεις με μεταβλητό επιτόκιο. Οι μη τραπεζικές εταιρείες στις οποίες θα μπορούν να μεταβιβάζονται δάνεια, υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με έδρα την Ελλάδα, που θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με βάση ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό θα προβλέπει διαφάνεια στην ταυτότητα των μετόχων, υποβολή των βασικών αρχών της στρατηγικής τους, του επιχειρησιακού πλάνου και της μεθοδολογίας διεκδίκησης των δανείων (με έμφαση στην αναδιάρθρωση) κ.ά. Επιτροπή των υπουργείων θα γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων αδειοδότησης και το μητρώο των αδειοδοτούμενων θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Αττικά Πολυκαταστήματα

Ακίνητο στα νότια προάστια αναζητεί ο όμιλος των Αττικών Πολυκαταστημάτων προκειμένου να επεκτείνει τη μέχρι σήμερα παρουσία του, όπως άλλωστε προβλέπει ο στρατηγικός σχεδιασμός για το 2016. Παράλληλα, εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες ανακαίνισης του πρώτου καταστήματος του ομίλου, που λειτουργεί στο City Link, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 4,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η πορεία των υφιστάμενων καταστημάτων κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου ήταν ιδιαίτερα θετική, σε αντίθεση με τη γενικότερη πτωτική πορεία της αγοράς ένδυσης το συγκεκριμένο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή