Δεν ξεπέρασαν τα 112 δισ. οι αγορές ακινήτων διεθνώς το α΄ τρίμηνο

Δεν ξεπέρασαν τα 112 δισ. οι αγορές ακινήτων διεθνώς το α΄ τρίμηνο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι επενδύσεις στην παγκόσμια αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 112 δισ. ευρώ, ποσό 17% χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αυτό αναφέρουν τα προσωρινά στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πτώση αυτή αντανακλά την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα να τηρήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η προσπάθεια των θεσμικών επενδυτών να περιορίσουν το ρίσκο στη διάρκεια των πρώτων 4-5 εβδομάδων του νέου έτους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο είναι, παραδοσιακά, εκείνο με το χαμηλότερο επίπεδο συναλλαγών, οδήγησε στην πτώση των συναλλαγών φέτος. Παρ’ όλα αυτά, η JLL εκτιμά ότι στο σύνολο του έτους οι επενδύσεις θα διατηρηθούν στο επίπεδο του 2015, αγγίζοντας τα 615 δισ. ευρώ.

Κατά την ανάλυση της εταιρείας, στη γεωγραφική ζώνη Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 20% το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι επενδύσεις στην κτηματαγορά υποχώρησαν στα 40 δισ. ευρώ. Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη κάμψη των επενδύσεων σε Μεγ. Βρετανία (-37%) και Γαλλία (-30%). Καλύτερη εικόνα εμφάνισε η αγορά της Γερμανίας, αν και εκεί σημειώθηκε πτώση των επενδύσεων κατά 7%. Στον αντίποδα, άνοδος καταγράφηκε στις αγορές των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στις Κάτω Χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία κτλ.).

Στην αμερικανική ήπειρο, ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε κατά 16% στα 53,5 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα σε Βραζιλία (-81%) και Μεξικό (-57%). Στις ΗΠΑ, η κάμψη διαμορφώθηκε στο 16%, ενώ την καλύτερη –συγκριτικά– επίδοση είχε η αγορά ακινήτων του Καναδά, όπου η πτώση δεν ξεπέρασε το 3%. Στην περιοχή της Ασίας, οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων ήταν επίσης μειωμένες κατά 16% σε 18 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Πτωτικά κινήθηκαν τόσο οι αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας, αλλά και οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές της περιοχής, ενώ με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή