Πρόσωπα και πράγματα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη από το 2017 «βλέπει» η ΑΓΕΤ Ηρακλής

Από το 2017 και μετά οριοθετεί την επιστροφή της αγοράς ακινήτων σε τροχιά ανάπτυξης ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλης, Γιώργος Μίχος. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη συνάντηση γνωριμίας με εκπροσώπους του Τύπου, δεν προβλέπεται να υπάρξει άμεση άνοδος της ζήτησης τσιμέντου στην ελληνική αγορά, καθώς «δεν διαφαίνεται ότι το 2016 θα ξεκινήσει κάποιο δημόσιο έργο μεγάλου μεγέθους, όπως π.χ. το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι του Ηρακλείου. Παράλληλα, τα στοιχεία από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους είναι ανάλογα της αντίστοιχης περιόδου του 2015, όταν σημειώθηκε και νέα πτώση της κατανάλωσης τσιμέντου της τάξεως του 5%. Επομένως, η όποια ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται από το 2017 και μετά», επισήμανε ο κ. Μίχος.

Καθοδικά οι τιμές υλικών κατασκευής νέων κτιρίων

Συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η πτώση των τιμών των υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυτές υποχώρησαν κατά 2,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, όταν είχε καταγραφεί κάμψη της τάξεως του 1,9%. Σε επίπεδο δωδεκάμηνου και συγκεκριμένα κατά την περίοδο Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016, σημειώθηκε πτώση κατά 2,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Πτωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι δείκτες που καταγράφουν το κόστος κατασκευής. Συγκεκριμένα, πτώση κατά 2,7% σημείωσε κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου και ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών. Επιπλέον, ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών μειώθηκε κατά 2% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο.

Εναντι 320 εκατ. η Patrizia απέκτησε 25 εμπορικά ακίνητα

Συνολικά 320 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο γερμανικός επενδυτικός όμιλος ακινήτων Patrizia για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου εμπορικών ακινήτων που είχε συγκεντρώσει το επενδυτικό fund της Savills Investment Management και εστίαζε σε εμπορικά κέντρα. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Patrizia προσέθεσε στο ενεργητικό του 25 εμπορικά κέντρα τύπου big box, τα οποία βρίσκονται σε 23 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων το Αμβούργο, η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη. Η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 183.000 τ.μ. H πλειονότητα των ακινήτων έχει κατασκευαστεί από το 2005 και μετά, ενώ και τα λιγοστά παλαιότερα ακίνητα έχουν ανακαινιστεί πλήρως. Με την προσθήκη των παραπάνω ακινήτων, η Patrizia ελέγχει, πλέον, επί ευρωπαϊκού εδάφους εμπορικά ακίνητα αξίας 3 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή