Ενδιαφέρον για αναπτύξεις ακινήτων στον χώρο του τουρισμού

Ενδιαφέρον για αναπτύξεις ακινήτων στον χώρο του τουρισμού

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχεται σταδιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ακινήτων μεγάλης κλίμακας, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα, τουλάχιστον αν κρίνει κανείς από τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ξένους ομίλους και στελέχη της κυβέρνησης και συναφών φορέων. Ασφαλώς, επί του παρόντος, κάθε σχετική κίνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει απλώς εκδήλωση προθέσεων, ωστόσο, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι ακόμα και αυτό το ενδιαφέρον είναι ένα θετικό βήμα, που μπορεί σχετικά γρήγορα να αποκτήσει συγκεκριμένο χαρακτήρα, αρκεί φυσικά η οικονομία της χώρας να αποκτήσει πιο στέρεες βάσεις (προαπαιτούμενο για κάτι τέτοιο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης).

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα project φαίνεται να είναι η δημιουργία του πρώτου Nickelodeon Resort στην ελληνική αγορά και συνολικά στην Ευρώπη, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές. Πρόκειται για μια νέα αλυσίδα ξενοδοχείων και οργανωμένων θερέτρων που αντλούν έμπνευση για τον σχεδιασμό τους, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, από τους ήρωες κινουμένων σχεδίων του ομώνυμου τηλεοπτικού δικτύου. Οπως αντιλαμβάνεται κάποιος, η έμφαση δίνεται στην προσέλκυση οικογενειών με μικρά παιδιά. Την ανάπτυξη του σχετικού σήματος έχει αναλάβει η Karisma Hotels & Resorts, η οποία εδρεύει στη Δομινικανή Δημοκρατία και αναμένεται να εγκαινιάσει το πρώτο σχετικό θέρετρο στην ομώνυμη χώρα, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμη σχετικό ξενοδοχείο στο Μεξικό, με τη συνέχεια να αναμένεται στην Ευρώπη και πιθανώς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργου Τζιάλλα, στελέχη της Karisma επισκέφθηκαν το υπουργείο στο τέλος Μαρτίου και είχαν συναντήσεις τόσο με τον ίδιο όσο και με στελέχη της ΕΤΑΔ, του Enterprise Greece και του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός τέτοιου θερέτρου στην Ελλάδα. Πλέον, οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση, πιθανώς πριν από το τέλος του μήνα, όπου εκτιμάται ότι η Karisma θα καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα για τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός Nickelodeon Resort και στην Ελλάδα. Η εταιρεία εξετάζει πληθώρα επιλογών αυτό το διάστημα, καθώς θα μπορούσε είτε να αποκτήσει κάποιο υφιστάμενο ξενοδοχείο από τα εκατοντάδες που πωλούνται αυτό το διάστημα και να προχωρήσει σε επενδύσεις αναβάθμισης και μετατροπής του σε κάποιο από τα σήματα που διαχειρίζεται η Karisma, ή ενδεχομένως να επιλεγεί η πιο μακροπρόθεσμη λύση της ανάπτυξης του θερέτρου τους από μηδενική βάση. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στελέχη που συμμετείχαν στις συναντήσεις, πρόθεση είναι να επενδυθούν κεφάλαια άνω των 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει ξενοδοχεία στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, ενώ οι πρώτες κινήσεις στην Ευρώπη έχουν ήδη γίνει στην Κροατία και στη Σερβία. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της επιχείρησης προβλέπει ότι μέχρι το 2020 θα έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση 30 resorts, παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων φαίνεται πως έχει και το υπ. Εθνικής Αμυνας, που διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία με τη μορφή κενών στρατοπέδων ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Καμμένο, αυτήν την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στο παλιό αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ επενδυτικό ενδιαφέρον έχει υπάρξει και για έκταση στην Πρέβεζα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προχωρήσει κάποιο σχέδιο, αυτό θα πραγματοποιηθεί με την παραχώρηση εκμετάλλευσης στους ιδιώτες και όχι μέσω πώλησης της έκτασης. Εν ολίγοις, οι επενδυτές θα καταβάλλουν στο ΥΠΕΘΑ κάποιου είδους ετήσιο μίσθωμα, σε αντάλλαγμα για τη χρήση του ακινήτου.

Σαφώς πιο μεγαλεπήβολα, όμως, από τα παραπάνω είναι δύο επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στα «σπάργανα» και αφορούν την εκμετάλλευση νησιών του Δημοσίου. Οπως αναφέρει ο κ. Καμμένος, υπήρξε πρόταση από επενδυτές από το Αμπου Ντάμπι για την ανάπτυξη ενός τουριστικού θερέτρου στο νησί Φλέβες, επιφανείας 1.400 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Βουλιαγμένη και σήμερα χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση ασκήσεων από επίλεκτες ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με την πρόταση, οι Αραβες επενδυτές έχουν προτείνει την καταβολή ενοικίου της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, εφόσον κατορθώσουν να αναπτύξουν ένα θέρετρο της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ και δυναμικότητας 22.000 κλινών.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε τον έκδηλο σκεπτικισμό φορέων της αγοράς αναφορικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός τέτοιου έργου, ακόμη και αν όντως η πρόταση από το Αμπου Ντάμπι βασίζεται σε πραγματικές χρηματοοικονομικές μελέτες και μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Υπενθυμίζουν, δε, ότι στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί κανένα νησί, ιδιωτικό ή δημόσιο, τις τελευταίες δεκαετίες, πλην όσων προορίζονταν για τη δημιουργία ιδιωτικών κατοικιών για τη χρήση από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των νησιών, καθώς τα πολεοδομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια είναι ανυπέρβλητα. Σημειωτέον ότι ο κ. Καμμένος έκανε λόγο και για μία ακόμη πρόταση, αυτή τη φορά από την πλευρά του Ισραήλ, που αφορά τη δημιουργία ενός προτύπου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, με το υπουργείο να προτείνει την περιοχή Τούρλος στην Αίγινα, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν… ουρανοξύστες και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή