Στο κτίριο του Κεράνη μετακομίζει το ΥΠΟΙΚ

Στο κτίριο του Κεράνη μετακομίζει το ΥΠΟΙΚ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα μετεγκατάσταση δημοσίου φορέα, και δη υπουργείου, δρομολογείται να πραγματοποιηθεί στο επί 18 χρόνια κενό κτίριο του Κεράνη, που βρίσκεται επί της Λ. Θηβών, στο ύψος του Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη, μετά τις αποτυχημένες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπ. Δικαιοσύνης (Δικαστήρια Πειραιά). Σε σχετική παρουσίαση στις αρχές της εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι εντός των επόμενων 2-3 μηνών πρόκειται να ξεκινήσει η σταδιακή μετακόμιση υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών και άλλων υπηρεσιών στο ανακαινισμένο κτίριο, το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε τις αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Κεράνη. Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, το οποίο προσφέρει επιφάνεια 42.300 τ.μ., μπορεί να φιλοξενήσει έως 2.300 εργαζόμενους και διαθέτει 506 θέσεις στάθμευσης.

Το 2014, το κτίριο πωλήθηκε από το Δημόσιο στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτοτε, το Δημόσιο καταβάλλει ετησίως και για τα επόμενα 20 χρόνια μηνιαίο ενοίκιο ύψους 221.000 ευρώ (2,65 εκατ. ευρώ ετησίως), χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και το κόστος των παγίων των οργανισμών κοινής ωφέλειας και της δαπάνης ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, σε άλλα επτά κτίρια βρίσκονται διάσπαρτες υπηρεσίες του υπουργείου. Σε αυτές τις υπηρεσίες απασχολούνται 1.027 εργαζόμενοι σε πολύ μικρότερη επιφάνεια εργασίας και το Δημόσιο καταβάλλει μηνιαία μισθώματα γι’ αυτά τα κτίρια 232.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι εκτός από το υπ. Οικονομικών, είναι πιθανή η μετακίνηση στο νέο κτίριο τόσο του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), όσο και του KEΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων).

Πάντως, οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει να κλιμακώνονται, καθώς οι εργαζόμενοι του υπουργείου, οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι εμφανίζονται αρνητικοί στη μετακόμιση στο συγκεκριμένο κτίριο. Παράλληλα, και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, σε δημόσια τοποθέτησή του εμφανίστηκε τουλάχιστον επιφυλακτικός, ζητώντας να παρασχεθούν στοιχεία που να δικαιολογούν το οικονομικό όφελος που θα δημιουργήσει η μετεγκατάσταση. Μάλιστα, στη ΓΓΔΕ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα αναλύσει όλα τα στοιχεία κόστους, αλλά και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ακίνητο είναι από τα πλέον σύγχρονα κτίρια γραφείων στην Αττική, με τη διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας μάλιστα να τονίζει ότι πρόκειται για το δεύτερο ποιοτικότερο ακίνητο του χαρτοφυλακίου της, μετά το Κτίριο Καρελλά που ολοκληρώθηκε προ διετίας και φιλοξενεί τα νέα γραφεία της Cosmote.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή