Τελειώνει το «ράλι» τιμών στη διεθνή αγορά ακινήτων

Τελειώνει το «ράλι» τιμών στη διεθνή αγορά ακινήτων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το τέλος του «ράλι» της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έκανε πρόσφατα λόγο ο βρετανικός επενδυτικός όμιλος Grosvenor Group, που διαχειρίζεται τις επενδύσεις του Δούκα του Γουέστμινστερ. Στην ετήσια έκθεση των πεπραγμένων του για το 2015, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες εβδομάδες, τονίζει ότι οι ανοδικές τάσεις των τιμών των ακινήτων είναι πλέον πιθανό να αντιστραφούν. Συγκεκριμένα, τονίζεται στην έκθεση ότι αν και δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ακριβώς πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι είναι θέμα χρόνου. Υπενθυμίζεται πως οι επενδύσεις στην παγκόσμια αγορά ακινήτων αυξήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, ωθώντας τις αξίες των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων σε ιστορικά υψηλό επίπεδο σε πολλές πόλεις του κόσμου. Αλλωστε, εν μέσω ενός γενικότερου περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, οι αποδόσεις που προσέφεραν τα ακίνητα φάνταζαν ελκυστικές σε σύγκριση με άλλα επενδυτικά προϊόντα, όπως τα ομόλογα.

Πλέον, όμως, η αστάθεια των κεφαλαιαγορών, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν περιορίσει τη ζήτηση για ακίνητα, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, θεωρώντας ότι το γενικότερο περιβάλλον δεν ευνοεί σημαντικές κινήσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μάλιστα, σε πόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, οι τιμές των πολυτελών κατοικιών, όπου στράφηκαν μαζικά τα τελευταία χρόνια οι ξένοι επενδυτές, κατέγραψαν πτώση στη διάρκεια του 2015. Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Real Capital Analytics, οι συναλλαγές επαγγελματικών ακινήτων παρέμειναν μεν σε υψηλό επίπεδο, αφού άγγιξαν το 1,2 τρισ. δολάρια (1,06 τρισ. ευρώ), αλλά υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2014, όταν και είχαν ανέλθει στο 1,4 τρισ. δολάρια, με την πτωτική αυτή τάση να διατηρείται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή