Σε κάμψη η αγορά ακινήτων της Βραζιλίας, παρά τους Ολυμπιακούς

Σε κάμψη η αγορά ακινήτων της Βραζιλίας, παρά τους Ολυμπιακούς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Βραζιλία να αναμένεται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε λίγους μήνες, αλλά η οικονομική δυσπραγία και η πολιτική αστάθεια έχουν «ακυρώσει» τις πιθανές θετικές επιδράσεις που έχουν τόσο μεγάλα αθλητικά γεγονότα στις τιμές των ακινήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά κατοικίας του Σάο Πάολο, η μεγαλύτερη της Βραζιλίας, όπου, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών και αναμένεται να παραμείνουν εκεί τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, καθώς η οικονομική ύφεση διατηρείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάο Πάολο είναι η οικονομική καρδιά της χώρας, καθώς εκεί εδρεύουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο πυλώνα συμβολής στο ΑΕΠ της Βραζιλίας μετά την περιβάλλουσα επαρχία της πόλης καθώς και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική κάμψη των τελευταίων δύο ετών έχει πλήξει καίρια την αγορά ακινήτων της χώρας της Λατινικής Αμερικής, καθώς η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10% και ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλό επίπεδο. Απόρροια των παραπάνω εξελίξεων είναι η κατάρρευση της κατανάλωσης και η αποχή των τραπεζών από την παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσω νέων χορηγήσεων. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές κατοικιών έχουν αρχίσει να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις, εν μέσω υπερπροσφοράς νεόδμητων διαμερισμάτων, δεδομένου ότι έχουν ακυρωθεί πολλές αγοραπωλησίες τους τελευταίους μήνες και η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει αδύνατη για τη συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Σήμερα, η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων στο Σάο Πάολο αγγίζει τις 2.250 ευρώ/τ.μ., λίγο φθηνότερα από την ακριβότερη κτηματαγορά της χώρας, που βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011, εν μέσω της άνθησης της αγοράς, οι τιμές αυξάνονταν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 26%. Πάντως, οι κατασκευαστές θεωρούν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν περαιτέρω, τουλάχιστον για τις πολυτελέστερες κατασκευές. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο ότι, σταδιακά, το απόθεμα των απούλητων κατοικιών υποχωρεί, ενώ τα νέα ακίνητα που κατασκευάζονται είναι υψηλότερου κόστους, με αποτέλεσμα να αναμένεται σταδιακή άνοδος των ζητούμενων τιμών. Το ερώτημα ασφαλώς είναι τι θα πράξουν οι κατασκευαστές, αν η οικονομία δεν επωφεληθεί από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή