Επενδύσεις 50,7 δισ. το πρώτο τρίμηνο στην Ευρώπη

Επενδύσεις 50,7 δισ. το πρώτο τρίμηνο στην Ευρώπη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμεινε ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια 50,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, το φετινό επίπεδο των επενδύσεων σηματοδότησε το τρίτο καλύτερο πρώτο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας, πίσω από τα αντίστοιχα διαστήματα του 2007 και του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των επενδύσεων των τελευταίων 10 ετών κατά τους πρώτους τρεις μήνες κάθε έτους διαμορφώνεται σε 43 δισ. ευρώ.

Κατά το τρέχον έτος, σημαντική ήταν η επενδυτική δραστηριότητα σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φινλανδία είχε το καλύτερο πρώτο τρίμηνο επενδύσεων από το 2008, καθώς επενδύθηκαν κεφάλαια της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 214% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Αντίστοιχα, στην Ολλανδία, επενδύθηκαν κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, που συνιστούν άνοδο κατά 75% σε ετήσια βάση. Στην Πορτογαλία, η αύξηση άγγιξε το 158%, καθώς απομακρύνθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με τη μελλοντική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Θετική ήταν και η εικόνα της επενδυτικής αγοράς ακινήτων της Ρωσίας, έπειτα από δύο υποτονικές χρονιές. Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκε άνοδος κατά 177% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κυρίως λόγω της επαναδραστηριοποίησης των εγχώριων θεσμικών επενδυτών.

Στην ανάλυσή της, η CBRE επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή ζήτηση, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί σε ορισμένες χώρες. Αλλωστε, υπάρχουν ακόμα σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν νέα ακίνητα, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή