Πρόσωπα και πράγματα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατασχέσεις κινδυνεύουν όσοι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Για εκχώρηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, μαζί με τη δημόσια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων). Η ΠΟΜΙΔΑ στέκεται κυρίως στην ακύρωση της έκπτωσης 20% που δινόταν μέχρι σήμερα στους κατόχους κενών και ξενοίκιαστων ακινήτων αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση 23-25% του φόρου στους κατόχους οικοπέδων εντός σχεδίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ομοσπονδίας, ο φετινός ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί θα είναι πολύ υψηλότερος από τον περυσινό των 3,3 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 2,6 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν αναφέρεται όμως είναι ότι, πλέον, όσοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν με κατασχέσεις, με τις σχετικές διαδικασίες να είναι πολύ ταχύτερες και άμεσες.

Τα Δωδεκάνησα διεκδικούν 15 εκατ. από το Δημόσιο

Ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ διεκδικεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Δημόσιο για τα ανείσπρακτα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία έπρεπε να είχαν μπει στα ταμεία της Δωδεκανήσου από το 1982, σύμφωνα με σχετικό νόμο που προέβλεπε ότι το 75% των εσόδων από την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων πρέπει να αποδίδεται στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν, τα περισσότερα από αυτά αφορούν το διάστημα από το 1982 έως το 1994 και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα υπόλοιπα των ποσών που δεν καταβλήθηκαν κανονικά, όπως και αυτά που δικαιούται η Δωδεκάνησος από το 2011 και μετά, όταν δεν είχε κανένα δικαίωμα επί των εσόδων της αξιοποίησης.

Πτώση τιμών στη Σιγκαπούρη για 10ο διαδοχικό τρίμηνο

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της αγοράς κατοικίας στη Σιγκαπούρη, όπου η τοπική κυβέρνηση έχει εισάγει μέτρα περιορισμού της ανόδου των τιμών τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, οι κατασκευαστές πώλησαν 12% λιγότερες κατοικίες, καθώς η ζήτηση έχει περιοριστεί, ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κριτηρίων και των όρων δανειοδότησης που έχουν τεθεί σε ισχύ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αύξηση του τέλους χαρτοσήμου για νεόδμητες κατασκευές. Πλέον, οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει για 10 διαδοχικά τρίμηνα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, οι αξίες στη χώρα εξακολουθούν να είναι οι ακριβότερες στην Ασία, έπειτα από εκείνες στο Χονγκ Κονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή