Οι τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας

Οι τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται πλέον το παζλ της εικόνας ανάκαμψης που έχει αρχίσει να διαγράφει η ισπανική αγορά κατοικίας, μιας και από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2016 οι τιμές, οι αγοραπωλησίες, η ζήτηση και η τραπεζική χρηματοδότηση ακολουθούν ανοδική τροχιά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως το σημαντικότερο νέο στοιχείο είναι η σταδιακή επιστροφή των τραπεζών στην κτηματαγορά, καθώς έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανειοδότησης και να ενισχύουν τις προωθητικές ενέργειες για τη χορήγηση νέων δανείων προς τις εταιρείες ανάπτυξης κατοικιών. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία οκτώ χρόνια, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην αγορά ακινήτων της χώρας της ιβηρικής χερσονήσου.

Οι τράπεζες θεωρούν ότι το ρίσκο έχει περιοριστεί σημαντικά, έχοντας ενθαρρυνθεί από τη σταθερή άνοδο των τιμών, ήδη από το τέλος του 2014 σε ορισμένες δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές, όπως η Μαγιόρκα. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, η CaixaBank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, σχεδιάζει να δανείσει 1,4 δισ. ευρώ φέτος στις κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατοικίας της χώρας, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015. Αντίστοιχα, η τράπεζα Banco de Sabadell, η πέμπτη μεγαλύτερη στην Ισπανία, χορήγησε δάνεια 850 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστές για την ανάπτυξη κατοικιών σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη το 2015, καθώς οι αξίες των νεόδμητων κατοικιών στις εν λόγω πόλεις αυξήθηκαν κατά 10%.

Η αισιοδοξία των τραπεζών εκπορεύεται από πληθώρα θετικών στοιχείων, με σημαντικότερο ίσως την επιστροφή των αγοραστών. Τον Φεβρουάριο του 2016, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 15,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών.

Με εξαίρεση τον Ιανουάριο, όταν οι συναλλαγές υποχώρησαν ελαφρώς κατά 2,9%, οι πράξεις στην αγορά κατοικίας αυξάνονται για 16 συνεχόμενους μήνες. Πάντως, οι αγοραστές στρέφονται κατά κύριο λόγο στις μεταχειρισμένες κατοικίες, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συναλλαγές στη συγκεκριμένη κατηγορία αυξήθηκαν κατά 21,4%, ενώ στην αγορά των νεόδμητων κατοικιών σημειώθηκε οριακή πτώση των συναλλαγών κατά 0,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου, η μέση τιμή πώλησης υφιστάμενων κατοικιών στην Ισπανία διαμορφώθηκε σε 1.627 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας μικρή άνοδο της τάξεως του 0,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν η πρώτη τριμηνιαία αύξηση τιμών στην αγορά κατοικίας της χώρας από το πρώτο τρίμηνο του 2007, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 1,6%. Αντίστοιχα, τον Μάρτιο, οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 0,6%, που επίσης αποτελεί την υψηλότερη ετήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 2007, ξεπερνώντας ανάλογες αυξήσεις που είχαν καταγραφεί και το 2015 κατά τους μήνες Ιούλιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, με 0,1%, 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή