Τι συνεπάγεται για τους Ελληνες το… βρετανικό μητρώο ιδιοκτητών

Τι συνεπάγεται για τους Ελληνες το… βρετανικό μητρώο ιδιοκτητών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή φοροδιαφυγή, χρησιμοποιώντας την αγορά ακινήτων της Μεγ. Βρετανίας και ιδίως του Λονδίνου, επιχειρεί να βάλει η βρετανική κυβέρνηση, με τη δημιουργία του πρώτου δημόσιου μητρώου ξένων ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με το σχέδιο, για πρώτη φορά οι ξένες εταιρείες που διαθέτουν ακίνητα στην Αγγλία, ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν, θα είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν την ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη τους, ο οποίος εφ’ εξής δεν θα μπορεί να «κρύβεται» πίσω από κάποιο εταιρικό σχήμα.

Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα θα περιοριστεί η εισροή κεφαλαίων από διεφθαρμένους ιδιώτες, οι οποίοι έχοντας αποκτήσει σημαντικά εισοδήματα μέσω παράνομων μεθόδων, δεν θα μπορούν πλέον να τα «κρύβουν» στα ακίνητα της Μεγ. Βρετανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξένα εταιρικά σχήματα υπολογίζεται ότι ελέγχουν περίπου 100.000 ακίνητα σε όλη τη Μεγ. Βρετανία, εκ των οποίων πάνω από 44.000 βρίσκονται στο Λονδίνο. Ενα μέρος αυτών έχει αποκτηθεί και από Ελληνες, οι οποίοι πλέον θα κληθούν να δηλώσουν τις περιουσίες τους ως φυσικά πρόσωπα. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα, θα διευκολυνθεί η προσπάθεια των ελληνικών φορολογικών αρχών να ζητήσουν την καταβολή φόρου και στην Ελλάδα.

Αυτό θα συμβεί επειδή ο σχετικός φόρος στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο βρετανικό, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά στο ελληνικό Δημόσιο, εφόσον παραμένουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Εν ολίγοις, θα μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να ανακαλύψει τυχόν κρυφά εισοδήματα που δεν φορολογούνταν μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ακινήτων που αποκτήθηκαν από Ελληνες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2014 στη Μεγ. Βρετανία ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και εκείνα που είχαν αγοραστεί τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι οι Ελληνες ανέκαθεν επένδυαν στην αγορά του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς φορέων της αγοράς, κατά την περίοδο της κρίσης και ιδίως μεταξύ 2010-2012, Ελληνες επένδυσαν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο, που αποτέλεσε και τη βασική επιλογή για όσους τοποθέτησαν κεφάλαια στο εξωτερικό, αποσύροντάς τα από τις εγχώριες καταθέσεις τους. Μάλιστα, μόνο κατά το 2012, μεσιτικά γραφεία της Βρετανίας, όπως η Savills, υπολόγισαν ότι οι Ελληνες επένδυσαν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ακίνητα του Λονδίνου. Κατά κανόνα δε, τα ακίνητα που αποκτήθηκαν απέφεραν κάποιο εισόδημα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών αποσκοπούσε σε κάποια απόδοση μέσω της εκμετάλλευσης του ακινήτου τους.

Σταδιακά μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να υποχρεώσει όσους είναι ύποπτοι για την απόκτηση ακινήτων μέσω «μαύρου» χρήματος, να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων αυτών, ή σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται ακόμα και με κατάσχεση. Ανάλογα μητρώα ακινήτων ξένων ιδιοκτητών σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία.

Πλέον, μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία μητρώου ξένων ιδιοκτησιών, αλλά και με την απειλή της εξόδου της Μεγ. Βρετανίας από την Ε.Ε., όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ζητούν να τίθεται ρήτρα που θα ακυρώνει τις συμφωνίες σε περίπτωση Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή