Προβλήματα στο ηλιόλουστο Μαϊάμι με υπερπροσφορά πωλούμενων διαμερισμάτων

Προβλήματα στο ηλιόλουστο Μαϊάμι με υπερπροσφορά πωλούμενων διαμερισμάτων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδος της προσφοράς πωλούμενων διαμερισμάτων καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στη μέχρι πρότινος ανθούσα αγορά κατοικίας του Μαϊάμι των ΗΠΑ, μιας πόλης που συνδυάζει θάλασσα, ήπιο κλίμα, αίγλη και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, με αποτέλεσμα να προσελκύει όχι μόνο ηλικιωμένους αλλά και ξένους επενδυτές, τόσο από τη Λατινική Αμερική, που αποτελεί βασική πηγή της τοπικής ζήτησης, όσο και από την Ευρώπη. Μάλιστα, μεταξύ των αγοραστών, τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνονται ακόμα και Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι τοποθέτησαν κεφάλαια, όπως και πολλοί άλλοι επενδυτές, σε μια περίοδο που η τοπική κτηματαγορά είχε καταγράψει ιστορικά χαμηλές τιμές.

Σημάδια κορεσμού

Πλέον, η τάση αυτή έχει αρχίσει να διαφοροποιείται, καθώς όσοι απέκτησαν ακίνητα από τα σχέδια, δηλαδή προτού καν ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, επιχειρούν σήμερα να τα διαθέσουν στην αγορά, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τις υπεραξίες που έχουν καταγραφεί στο μεσοδιάστημα. Ωστόσο, επειδή ακριβώς είναι πολλοί εκείνοι που κινούνται στην αγορά με τον ίδιο στόχο, έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση της προσφοράς, σε μια περίοδο μάλιστα που η ζήτηση φαίνεται να καταγράφει σημάδια κορεσμού. Το αποτέλεσμα είναι η πτώση των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πωλητές να καταγράφουν ακόμα και ζημία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος), οι πωλήσεις κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η μέση τιμή πώλησης υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει κατά 6%.

Οπως προκύπτει από στοιχεία της CraneSpotters, η οποία παρακολουθεί την πορεία των έργων ανάπτυξης ακινήτων στην αγορά της Νότιας Φλόριντα, το σημερινό απόθεμα απούλητων κατοικιών στο κέντρο του Μαϊάμι ανέρχεται σε σχεδόν 3.400 διαμερίσματα, τα οποία με βάση τον σημερινό ρυθμό των αγοραπωλησιών θα χρειαστούν 29 μήνες έως ότου απορροφηθούν πλήρως.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι αυτή την περίοδο κατασκευάζονται και περίπου 8.000 νέα διαμερίσματα, ενώ εννέα πύργοι κατοικιών ολοκληρώθηκαν από το τέλος του 2013 μέχρι σήμερα. Τα παραπάνω συνθέτουν μια δύσκολη συγκυρία, τουλάχιστον για τους πωλητές διαμερισμάτων. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί του κλάδου συστήνουν υπομονή, ώστε να απορροφηθεί σταδιακά το απόθεμα των απούλητων κατοικιών. Στο μεσοδιάστημα, μια καλή διέξοδος για τους επενδυτές είναι να στραφούν στην ενοικίαση των ακινήτων τους, ώστε να μπορέσουν, τουλάχιστον, να καλύψουν το κόστος της επένδυσής τους. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Reis Inc. και αυτό το «παράθυρο» έχει αρχίσει να κλείνει σταδιακά, καθώς τα κενά διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης ανήλθαν σε 11,8% του συνόλου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που αρκετά από τα υπό κατασκευή συγκροτήματα κατοικιών έχουν προσανατολισμό την αγορά ενοικίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή