Ανεβάζει ταχύτητα ο κλάδος γραφείων το 2016 – Αύξηση τιμών ενοικίων σε 95 αγορές

Ανεβάζει ταχύτητα ο κλάδος γραφείων το 2016 – Αύξηση τιμών ενοικίων σε 95 αγορές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς γραφείων, καθώς οι περισσότερες μεγάλες αγορές έχουν πλέον ανακάμψει, μετά μια μάλλον «χλιαρή» εκκίνηση στο έτος, όταν και οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής. Πλέον, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση της Jones Lang LaSalle (JLL), το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά και οι περισσότερες εταιρείες προχωρούν πλέον κανονικά τον σχεδιασμό τους για την ενοικίαση νέων γραφειακών χώρων, γεγονός που ωθεί και τους αναλυτές στο να εκτιμούν ότι η σχετική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχετικού δείκτη τιμών που επιμελείται η εταιρεία και καλύπτει συνολικά 95 αγορές, οι τιμές των ενοικίων γραφείων αυξήθηκαν κατά 3,6% κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε επίπεδο τριμήνου, δηλαδή σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές ενοικίασης ενισχύθηκαν κατά 0,6%, έναντι ανόδου 1,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο). Η JLL εκτιμά ότι ο όγκος των νέων ενοικιάσεων αναμένεται να είναι παρόμοιος με εκείνο του 2015, με τη σχετικά περιορισμένη προσφορά σύγχρονων γραφειακών χώρων να ωθεί τα ενοίκια προς τα πάνω, σε μια σειρά αγορών. Συνολικά προβλέπεται αύξηση των ενοικίων κατά 3%-4% κατά το τρέχον έτος.

Ευρώπη

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή αγορά γραφείων, η JLL ανέφερε ότι οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 0,6% σε επίπεδο τριμήνου, έναντι αύξησης 1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Η γενικότερη εικόνα της αγοράς παρέμεινε θετική, καθώς δεν υπήρξαν περιοχές με πτώση των τιμών ενοικίασης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές των ενοικίων αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%-3% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά και το 2017, ενώ συνολικά προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε ελαφρώς ανοδική τροχιά, ιδίως αν καταγραφεί και μικρή αύξηση της ζήτησης.

Ασία – Ειρηνικός

Αντίστοιχα, στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, η τριμηνιαία άνοδος των ενοικίων κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο άγγιξε το 0,6%, ενώ στη γεωγραφική ζώνη της Αμερικής, η αύξηση των τιμών ενοικίασης περιορίστηκε σε 0,3%, καθώς η αύξηση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, αντισταθμίστηκε από την πτώση στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και του Καναδά. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός πως το 2016 αναμένεται να σηματοδοτήσει το απόγειο της παγκόσμιας δραστηριότητας ανάπτυξης νέων γραφειακών χώρων, η πρόσθετη επιφάνεια που θα δημιουργηθεί, εξακολουθεί να υπολείπεται των αντίστοιχων υψηλών, που είχαν καταγραφεί το 2001 και το 2008. Αντίστοιχα, ο δείκτης κενών διαθέσιμων γραφείων αναμένεται να παραμείνει σταθερός έως το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή