Σύντομα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Την ουσιαστική επανέναρξη του επιτυχημένου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» σηματοδοτεί η νέα, τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπ. Περιβάλλοντος και υπ. Οικονομίας, βάσει της οποίας είναι εφικτή η εισδοχή περισσότερων δικαιούχων στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Ειδικότερα, με τη νέα ΚΥΑ, γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές, ώστε οι πόροι που προκύπτουν από τις επιστροφές των δανείων να μπορέσουν να διατεθούν στο σκέλος του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι, οι οποίοι, παρότι είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι τα σχετικά κονδύλια έχουν εξαντληθεί ήδη από το 2014. Οι νέοι πόροι που θα προκύψουν, σε συνδυασμό με εκείνους που θα διατεθούν από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς κι εκείνους που θα προέλθουν από τους τόκους των κεφαλαίων του Ταμείου, αναμένεται να επιτρέψουν την υπαγωγή περίπου 8.000 νέων δικαιούχων. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.

Ζητούν απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας

Σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας, ιδίως σε ό,τι αφορά το σκέλος της έκδοσης οικοδομικών αδειών κι ελέγχου των κατασκευών, υπέβαλε εντός της εβδομάδας ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ανάπτυξη και την Ποιότητα στις Κατασκευές). Μεταξύ αυτών, προτείνεται η άμεση απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών, μέσω της σύστασης ανεξάρτητου σώματος ορκωτών ελεγκτών που θα είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο νομιμότητας των μελετών και των κατασκευών, δημοσίων και ιδιωτικών, και του οποίου τα μέλη θα έχουν καθήκοντα και υποχρεώσεις κρατικού λειτουργού (όπως π.χ. οι συμβολαιογράφοι ή οι ορκωτοί λογιστές). Παράλληλα, πρέπει να συσταθεί ένας και μόνον «οργανισμός κεντρικού ελέγχου» και επίλυσης διαφορών, στον οποίο θα ενταχθούν και τα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία, τα οποία θα μετατραπούν σταδιακά σε κέντρα παροχής πληροφορίας και συμβουλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή