Η μεγάλη απειλή του Μαρινόπουλου

Η μεγάλη απειλή του Μαρινόπουλου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κραδασμούς» και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητους εκτιμάται ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα η αγορά των εμπορικών ακινήτων, καθώς ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης Μαρινόπουλου, το βέβαιο είναι ότι η πάλαι ποτέ κραταιά αλυσίδα λιανεμπορίου θα κληθεί να περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων της, στο πλαίσιο ενός λίαν πιθανού σχεδίου αναδιάρθρωσης. Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο πιθανώς εκατοντάδων καταστημάτων, κυρίως εκείνων που βρίσκονται σε λιγότερο εμπορικά σημεία και είναι μικρότερης επιφάνειας.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε μια ούτως ή άλλως εύθραυστη αγορά, δεδομένου ότι θα εκτιναχθεί «εν μια νυκτί» η προσφορά κενών ακινήτων, ασκώντας έτσι πιέσεις και στις τιμές των ενοικίων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η αλυσίδα Μαρινόπουλος λειτουργεί ένα δίκτυο αποτελούμενο από 823 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι περίπου 500 ακίνητα είναι μισθωμένα. Αν από αυτά, π.χ. 200 καταστήματα κρίνονταν περιττά, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης, είναι προφανές το πλήγμα που θα προκληθεί στην αγορά ακινήτων. Ασφαλώς, ένα μέρος από τα ακίνητα που θα αδειάσουν, θα επαναμισθωθεί, είτε ως εμπορικά καταστήματα είτε ως κάτι άλλο, καθώς δεν αποκλείεται να αλλάξουν και χρήση. Ωστόσο είναι προφανές ότι η αγορά του λιανεμπορίου δεν είναι σε κατάσταση που να μπορεί να απορροφήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ακινήτων. Μάλιστα, αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς ένα οριστικό «λουκέτο» της αλυσίδας, σενάριο που απεύχονται όλοι, θα σήμαινε ότι πάνω από 800 εμπορικά ακίνητα θα βρίσκονταν χωρίς χρήση, προκαλώντας «έμφραγμα» στην αγορά ενοικίων.

Ενδεικτικό της έκδηλης ανησυχίας που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, είναι και το γεγονός της δημόσιας παρέμβασης στην οποία προχώρησε εντός της εβδομάδας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία τόνισε ότι εκατοντάδες ιδιοκτήτες των ακινήτων που μισθώνει η αλυσίδα, έχουν λαμβάνειν τα μισθώματα των τελευταίων 8-12 μηνών. Με τα μέτρα προστασίας που ζητούνται, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε μια κατάσταση πολυετούς αναγκαστικής χρήσης των περιουσιών τους από την αλυσίδα Μαρινόπουλος, χωρίς να καταβάλλονται τα οφειλόμενα και χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν διαφορετικά τα ακίνητά τους. Παράλληλα, οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2016, που είναι μάλιστα και σημαντικά αυξημένος για τις αστικές ιδιοκτησίες που ξεπερνούν σε αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον επιβεβαιωθούν οι σχετικές ανησυχίες, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από το οικονομικό επιτελείο να λάβει υπόψη του τα νέα δεδομένα και να νομοθετήσει μέτρα προστασίας κι ελάφρυνσης των ιδιοκτητών αυτών από τη σχετική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή