Πτώση τιμών έως 20% στα εμπορικά ακίνητα του Λονδίνου λόγω Brexit την επόμενη 3ετία

Πτώση τιμών έως 20% στα εμπορικά ακίνητα του Λονδίνου λόγω Brexit την επόμενη 3ετία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση τιμών που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 20% αναμένεται να καταγράψουν τα κτίρια γραφείων στο Λονδίνο εντός των πρώτων τριών ετών από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένεται να μετακινηθούν και η οικονομική ανάπτυξη να εκμηδενιστεί.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της Green Street Advisors LLC στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της προηγούμενης εβδομάδας, με το οποίο οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, οι νέες μισθώσεις αναμένεται να επιβραδυνθούν δραματικά, ασκώντας και πτωτικές πιέσεις στις αξίες.

Παράλληλα, η Green Street Advisors, σε σχετική αναφορά του πρακτορείου Bloomberg, κάνει λόγο και για πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων κατά 10%-15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία από τις πρώτες ενέργειες μετά το δημοψήφισμα, η γερμανική Union Investment αποφάσισε να μην αποκτήσει κτίριο γραφείων στην κεντρική οικονομική συνοικία του Λονδίνου, ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αβεβαιότητας στην αγορά ενοικίων.

«Βουτιά» επενδύσεων

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Μεγ. Βρετανίας έχει πληγεί από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, καθώς οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει κατά 50% φέτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Real Capital Analytics, κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, οι επενδυτές δαπάνησαν 20,2 δισ. ευρώ για την απόκτηση γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων συναφών ακινήτων στη Γηραιά Αλβιώνα, έναντι ποσού που προσέγγισε τα 40 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι υποψήφιοι αγοραστές απέφυγαν τις μεγάλες συμφωνίες, φοβούμενοι ότι μια πιθανή ψήφος για την έξοδο από την Ε.Ε., όπως κι έγινε τελικά, θα ενθάρρυνε πολλές επιχειρήσεις στο να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, αυξάνοντας έτσι τα κενά κτίρια γραφείων και μειώνοντας τις αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων ακινήτων για λογαριασμό της Fidelity International, Αντριαν Μπένεντικτ, «εισερχόμαστε σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας, την οποία κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ή να ποσοτικοποιήσει. Κατά πάσα πιθανότητα, θα περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου οι άνθρωποι καταλάβουν πλήρως τις συνέπειες του δημοψηφίσματος. Η Fidelity International, μια ξεχωριστή εταιρεία από τη Fidelity Investments, διαχειρίζεται ακίνητα συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ στη Μεγ. Βρετανία.

Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως τώρα να παρουσιαστούν και περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες τουλάχιστον για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι μέχρι σήμερα τηρούσαν στάση αναμονής κυρίως λόγω των υψηλών τιμών των βρετανικών ακινήτων. Οπως ανέφερε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, πέραν της βραχυπρόθεσμης πτώσης των αξιών που θα γεννήσει ευκαιρίες, προβλέπεται να αυξηθεί και η προσφορά ακινήτων προς πώληση, κυρίως από επιχειρήσεις που θα μετακινηθούν σε τρίτες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή