Κερδισμένη από το Brexit είναι η γερμανική αγορά ακινήτων

Κερδισμένη από το Brexit είναι η γερμανική αγορά ακινήτων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα θα διατηρήσει τα πρωτεία στην Ευρώπη η αγορά ακινήτων του Λονδίνου, ως ο δημοφιλέστερος προορισμός των ξένων επενδυτών, καθώς η ψήφος για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση παύει να καθιστά ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο τη Μεγάλη Βρετανία και ειδικά το Λονδίνο. Διάφορες πόλεις και χώρες αναμένεται να επωφεληθούν από την εξέλιξη αυτή, με τους διεθνείς αναλυτές να αναμένουν σημαντική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα κατευθύνονταν προς τη Γηραιά Αλβιώνα.

Ηδη, κατά τις πρώτες ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών διαχείρισης συγκροτημάτων κατοικιών βρέθηκαν στο επίκεντρο των επενδυτών, σημειώνοντας συνεχή άνοδο σε ένα διάστημα κατά το οποίο οι διεθνείς κεφαλαιαγορές κατέγραφαν πτώση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις μεγάλες γερμανικές πόλεις αναμένεται να αποτελέσουν βασικούς «στόχους» των ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα στραφούν αποφασιστικά στη γερμανική αγορά κατοικίας, τουλάχιστον έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που μπορεί να απαιτήσει αρκετούς μήνες ακόμα. Αλλωστε η γερμανική αγορά κατοικίας εξακολουθεί να διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της διαχρονικά, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 11% την τελευταία διετία, ενώ και τα ενοίκια στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 6% το ίδιο διάστημα.

Ευνοείται και η Ασία

Αντίστοιχα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία, ακόμα και η Ιαπωνία, εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν από το Brexit, προσελκύοντας περισσότερα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Οπως τονίζουν οι αναλυτές, οι επενδυτές θα στραφούν εκ νέου στις ώριμες αγορές, αναζητώντας ασφάλεια, με αποτέλεσμα χώρες που προσφέρουν σταθερότητα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές, ιδίως εκείνοι από την Ασία, εκτιμάται ότι, αντί να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ευρώπη, πλέον θα τα ανακατευθύνουν εκ νέου προς την ήπειρό τους, αρχής γενομένης από την αγορά της Ιαπωνίας. Ηδη οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να αποφύγουν τα ακίνητα της Μεγάλης Βρετανίας, αναμένοντας πιέσεις στις τιμές, ιδίως στο Λονδίνο, καθώς θεωρούν ότι πολλές από τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα μετακινηθούν σταδιακά σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή