Μεγάλη ζήτηση για γραφεία στην Ευρώπη

Μεγάλη ζήτηση για γραφεία στην Ευρώπη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά, 1,75 εκατ. τ.μ. γραφείων μισθώθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, μέγεθος ανάλογο της αντίστοιχης περιόδου του 2015, αναφέρει σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills.

Ωστόσο αυτό που τονίζεται είναι ότι οι νέες μισθώσεις γραφείων θα μπορούσαν να είναι αισθητά περισσότερες από το περυσινό διάστημα, αν υπήρχε και η ανάλογη προσφορά. Σύμφωνα με τη Savills, η περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις νέες αναπτύξεις κτιρίων γραφείων τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης, εξαιρουμένων της Πολωνίας, της Κοπεγχάγης και του Γουέστ Εντ του Λονδίνου, όπου υπήρξε επαρκής προσφορά και σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις στις νέες ενοικιάσεις. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ζήτηση γραφείων έχει αυξηθεί λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση κυρίως για μικρούς και μεσαίους χώρους γραφείων στις περισσότερες πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 τα νέα κτίρια γραφείων που παραδόθηκαν προς χρήση ήταν 16% μικρότερης επιφάνειας σε σχέση με το 2014, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση παρέμεινε ιδιαίτερα δυναμική. Πάντως, με βάση τα σχεδιαζόμενα έργα, έως το τέλος του έτους προβλέπεται αύξηση της προσφοράς κατά 22%, καθώς θα παραδοθούν επιπλέον 2,7 εκατ. τ.μ. νέων γραφειακών χώρων. Το μέγεθος αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 42% της ετήσιας δραστηριότητας νέων μισθώσεων γραφείων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Savills, ακόμα και αυτή η βελτίωση δύσκολα θα αλλάξει σημαντικά την ισορροπία που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γραφείων των περισσοτέρων πόλεων της Ευρώπης, καθώς η πλειονότητα των νέων κτιρίων έχουν ήδη μισθωθεί, καθώς έχουν υπογραφεί προσύμφωνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Βερολίνου, όπου το 63% των υπό κατασκευή γραφείων έχει ήδη μισθωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή