Ανοδικά ξανά οι τιμές ακινήτων στην Κύπρο

Ανοδικά ξανά οι τιμές ακινήτων στην Κύπρο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάπτυξης έχει επιστρέψει η αγορά κατοικίας της Κύπρου, καθώς οι τιμές πώλησης ανακάμπτουν, κυρίως χάρις στην επιστροφή των ξένων αγοραστών. Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη τιμών που επιμελείται το RICS (Royal Institute of  Chartered Surveyors), το διεθνές  ινστιτούτο  ορκωτών  εκτιμητών, κατά τη διάρκεια του  δεύτερου  τριμήνου,  οι τιμές πώλησης των μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,5% και των διαμερισμάτων κατά 1,2%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μονοκατοικίες στην Πάφο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Σε ετήσια βάση στο σύνολο της χώρας, οι τιμές των μονοκατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 0,6%, ενώ στα διαμερίσματα προκύπτει οριακή πτώση κατά 0,2%, εικόνα βέβαια που αναμένεται να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες, εφόσον διατηρηθεί η ανοδική πορεία των τιμών από τις αρχές του έτους.

Αντίστοιχα, ανοδικά κινούνται και τα ενοίκια. Στο σύνολο της Κύπρου, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,6% για τα διαμερίσματα και κατά 1,8% για τις μονοκατοικίες, έναντι του πρώτου τριμήνου. Συγκριτικά δε με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 4,2% και κατοικιών κατά 2,4%.

Στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, η εικόνα είναι περισσότερο ανάμεικτη. Ειδικότερα, οι αξίες των εμπορικών καταστημάτων υποχώρησαν κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα γραφεία και οι αποθήκες κατέγραψαν αύξηση τιμών της τάξεως του 1,5% και 1,2% αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων και των αποθηκών υποχωρούν κατά 1,3% και 2,3%, ενώ στα γραφεία το πρόσημο παραμένει θετικό με ρυθμό της τάξεως του 0,7%. Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης, τα γραφεία καταγράφουν ετήσια αύξηση κατά 2,4%, ενώ πτωτικά κινούνται τα ενοίκια των καταστημάτων, καθώς μειώθηκαν κατά 3,2% και των αποθηκών, που υποχώρησαν κατά 2,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή