Σύντομα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η πτώση στην οικοδομή

Σε έντονα πτωτική τροχιά διατηρήθηκε και τον Απρίλιο η οικοδομική δραστηριότητα, δείγμα ότι όσο η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει ανύπαρκτη και τα εισοδήματα των νοικοκυριών συμπιέζονται, λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της φορολογίας, η εκδήλωση ζήτησης στην αγορά ακινήτων είναι ανέφικτη. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές απέχουν πλήρως από την αγορά, κάτι που αντανακλάται και στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Ετσι, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, καταγράφηκε πτώση κατά 11,7% με βάση τις άδειες, κατά 17,9% με βάση την επιφάνεια και κατά 15,9% με βάση τον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Κατά τον Απρίλιο μάλιστα, εκδόθηκαν μόλις 1.024 άδειες, που αντιστοιχούν σε 181,7 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 684,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,2% στον αριθμό των αδειών, κατά 12,1% στην επιφάνεια και κατά 27,3% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από τον Μάιο 2015 έως τον Απρίλιο 2016, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση κατά 6,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 13,4% στην επιφάνεια και κατά 10,2% στον όγκο.

«Ηλεκτρονικό» Κτηματολόγιο

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νομικού και τεχνικού πλαισίου για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τις συναλλαγές με το Κτηματολόγιο επεξεργάζεται η διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. Οπως ανακοινώθηκε εντός της εβδομάδος, επιχειρείται με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών να ενισχυθεί ο εκσυγχρονισμός, η επιτάχυνση, η διαφάνεια και η απλοποίηση των συναλλαγών με τα Κτηματολογικά Γραφεία και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς επαγγελματίες και πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική υποβολή πράξεων από επαγγελματίες (συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές) από τα γραφεία τους προς τα Κτηματολογικά Γραφεία, χωρίς μετάβαση σε αυτά, η εξ αποστάσεως έρευνα με ηλεκτρονικό τρόπο στα κτηματολογικά βιβλία και η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων για έκδοση πιστοποιητικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή