Βήμα βήμα το όραμα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» γίνεται επιτέλους πράξη

Βήμα βήμα το όραμα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» γίνεται επιτέλους πράξη

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μορφή» έχει αρχίσει να αποκτά σταδιακά η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», καθώς μια σειρά από επενδύσεις, που αναμένονταν τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται πιο κοντά στην έναρξή τους. Πρόκειται ουσιαστικά για την παραλιακή ζώνη της Αττικής, μια ακτογραμμή συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων, η οποία ξεκινά από την περιοχή του Φαλήρου και καταλήγει στο Σούνιο και η οποία αναμένεται τα επόμενα 5-10 χρόνια να εξελιχθεί σε διεθνή πόλο έλξης επισκεπτών. Μάλιστα, οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι αν προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις, προεξάρχοντος βέβαια της ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, η περιοχή θα αποτελέσει την «καρδιά» της πρωτεύουσας σε επίπεδο επαγγελματικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό.

Αστέρας Βουλιαγμένης

Σε στάδιο ολοκλήρωσης, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια, εισέρχεται και η διαδικασία για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το νέο, αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπου περιγράφονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης. Η έκταση είναι συνολικής επιφάνειας 301.865 τ.μ. και χωρίζεται σε ζώνες με διαφορετικές χρήσεις εκάστη. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε απορρίψει το αρχικό Προεδρικό Διάταγμα. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ., ενώ, μετά την αποπεράτωση της ανακατασκευής της έκτασης, οι δομημένοι χώροι θα μειωθούν κατά 20.655 τ.μ. Ταυτόχρονα, η χρήση κατοικίας θα διαμορφωθεί σε 39.000 τ.μ., ενώ προβλέπεται ότι στο 74% της έκτασης θα αναπτυχθούν χρήσεις τουρισμού και αναψυχής. Ακόμη, θα κατασκευαστούν 15 πολυτελείς κατοικίες στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χερσονήσου στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Καθένα από τα σπίτια θα έχει συνολική κάλυψη 15 στρεμμάτων, θα διαθέτει πισίνα, κήπο κτλ και θα απευθύνεται σε «κροίσους», που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ακινήτου σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 700 εκατ. ευρώ.

Βάρκιζα – Σούνιο

Το τμήμα από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο είναι το λιγότερο ανεπτυγμένο, ωστόσο η Algean Properties εκτιμά ότι η ολοκλήρωση των παραπάνω επενδύσεων θα ενισχύσει τη ζήτηση των επενδυτών και για το εν λόγω τμήμα της παραλίας της Αττικής. Ωστόσο, οι εν λόγω επενδύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα επενδυτικά σχέδια και στο υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας, δηλαδή από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο, περιλαμβάνοντας περιοχές όπως το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα και η Ανάβυσσος.

Ελληνικό

Θετικές είναι και οι εξελίξεις στο ζήτημα του Ελληνικού, που, λόγω μεγέθους, αναμένεται να αλλάξει όλο τον χάρτη, τόσο για την παραθαλάσσια ζώνη της Αττικής όσο και συνολικά για τη χώρα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πράσινο φως» για την αναθεωρημένη σύμβαση μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα να υποβληθεί κάποιο σχόλιο, ή παρατήρηση. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα για την έκταση διαμορφώνεται σε 915 εκατ. ευρώ. Στις τροποποιήσεις που προβλέπει το μνημόνιο κατανόησης συγκαταλέγονται έργα που θα υλοποιήσει ο ανάδοχος και αφορούν συγκοινωνιακές υποδομές, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και την καταβολή του τιμήματος σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Το 51%, δηλαδή, του συνολικού ονομαστικού Τιμήματος Αγοράς Μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018, έναντι του 2022 που προβλεπόταν αρχικά. Παράλληλα, ορίζεται ρητά ότι στις προτεραιότητες των επενδυτών, μόλις ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, κάτι που εκτιμάται ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ακόμα και σε ένα χρόνο από σήμερα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2017, θα είναι η κατασκευή του πάρκου των 2.000 στρεμμάτων.

Νέα Λυρική Σκηνή

Οπως τονίζεται, το μεσογειακό τοπίο, η εγγύτητα με το αεροδρόμιο και την Ακρόπολη και πληθώρα άλλων χρήσεων που είτε υφίστανται (π.χ. εμπορικά καταστήματα, σημεία εστίασης υψηλού επιπέδου, θαλάσσιες δραστηριότητες, νυχτερινή διασκέδαση κ.ο.κ.) είτε δρομολογούνται στο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας, αναμένεται να «εκτοξεύσουν» την περιοχή από τουριστικής πλευράς. Ασφαλώς, επί του παρόντος, ξεχωρίζει το έργο της Νέας Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών, με το κατασκευαστικό αντικείμενο να έχει πλέον ολοκληρωθεί. Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό την άνοιξη του 2017. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 560 εκατ. ευρώ, αποτελεί 100% δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και σε συνδυασμό με το πάρκο πρασίνου και περιπάτου, επιφάνειας 170 στρεμμάτων, αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφα την περιοχή του Φαληρικού Δέλτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Boston Consulting Group, το ΚΠΙΣΝ θα συνεισφέρει περίπου 140 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, θα δημιουργήσει 2.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα τονώσει τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου κατά 19 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή