Αύξηση 60% της ζήτησης για απόκτηση ακινήτων στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο φέτος

Αύξηση 60% της ζήτησης για απόκτηση ακινήτων στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο φέτος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προϋποθέσεις για σημαντική άνοδο των αγοραπωλησιών κατά το 2016 έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην αγορά κατοικίας της Γαλλίας, καθώς, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία των μεσιτικών γραφείων της χώρας, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, οι ζητήσεις για την απόκτηση ακινήτων καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 60%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της γαλλικής ένωσης κτηματομεσιτών, της FNAIM, κατά το 2015 πωλήθηκαν περίπου 800.000 υφιστάμενα ακίνητα, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Βρετανοί αγοραστές

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους καταγράφηκε σημαντική άνοδος του αριθμού των αγοραστών από τη Μεγ. Βρετανία, καθώς οι ευνοϊκή γι’αυτούς ισοτιμία στερλίνας/ευρώ, τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και η ευελιξία των ιδιοκτητών/πωλητών σε σχέση με τις ζητούμενες τιμές τους, δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο διαπραγματεύσεων κι εν τέλει επίτευξης περισσότερων αγοραπωλησιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά κατοικίας στη γαλλική Ριβιέρα ανθεί, καταγράφοντας σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, όπως οι Κάννες και το Σαν Τροπέ. Οπως μάλιστα τονίζεται σε σχετική έρευνα για την αγορά της Γαλλίας από την εταιρεία Home Hunts, κατά το τρέχον έτος προβλέπεται αύξηση των τιμών, όχι μόνο στη Ριβιέρα, αλλά και σε Παρίσι, Τουλούζ, Μπορντό και επιλεγμένες τοποθεσίες των Αλπεων και της γαλλικής περιφέρειας.

Ειδικά όσον αφορά την αγορά κατοικίας στο Παρίσι, οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς όλο και περισσότεροι ξένοι αναζητούν ακίνητα εκεί, τόσο λόγω του ότι θεωρείται ασφαλής επενδυτικός προορισμός, ιδίως μετά το Brexit, όσο και επειδή οι τιμές είναι αισθητά πιο χαμηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες του Λονδίνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι ήδη αυξημένες αγοραπωλησίες του 2015 αναμένεται ότι θα διατηρηθούν και κατά το τρέχον έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγοραπωλησίες στη γαλλική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 21% το 2015.

Πάντως, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι ειδικοί της αγοράς αναμένουν μια κάποια υστέρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον από τη Μεγ. Βρετανία, σε σχέση τουλάχιστον με το πώς είχε διαμορφωθεί η ζήτηση κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο, θεωρούν πως οι αρνητικές συνέπειες δεν θα είναι τόσο έντονες, καθώς εκτιμάται ότι όσοι Βρετανοί σχεδίαζαν να αγοράσουν ακίνητα στο εξωτερικό, θα προχωρήσουν εν τέλει με τις κινήσεις, έστω και αργότερα από το αρχικό πλάνο τους, ιδίως εφόσον η στερλίνα σταθεροποιηθεί εκ νέου, μετά την αρχική πτώση της. Αλλωστε, όπως τονίζουν, στη γαλλική αγορά κατοικίας καταγράφονται και πολλές αγοραπωλησίες από Ολλανδούς, Βέλγους, Γερμανούς, Σκανδιναβούς, Ελβετούς, Αμερικανούς, ακόμα και ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή