Διαδικτυακά η έκδοση οικοδομικών αδειών στη γειτονική Αλβανία

Διαδικτυακά η έκδοση οικοδομικών αδειών στη γειτονική Αλβανία

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάπτυξη και σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών που θα βασίζεται στο Διαδίκτυο, δρομολογεί για το αμέσως προσεχές διάστημα η γειτονική Αλβανία. Το νέο σύστημα κρίνεται αναγκαίο μετά το κατασκευαστικό «ράλι» που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς έχουν ανεγερθεί πάνω από 400.000 παράνομα/αυθαίρετα κτίσματα, δείγματα της δυσλειτουργίας του σημερινού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται, το νέο σύστημα θα είναι κατ’ αρχήν συμβατό με τα αντίστοιχα συστήματα που διαθέτουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να επιτρέπεται η επικοινωνία και η διάδραση μεταξύ των επιμέρους τμημάτων του δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθούν η διαφάνεια, ο έλεγχος και θα επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία. Πλέον, όλες οι αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά, με την απάντηση να αναμένεται εντός διαστήματος 45 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο σύστημα επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών έχει θεσπιστεί την τελευταία διετία και στην Ελλάδα, μεταβιβάζοντας μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων από τις κατά τόπους πολεοδομίες στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων, επί της ουσίας δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση, το αντίθετο μάλιστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή