Σύντομα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελειώνει η οδύσσεια της NCH Capital στην Κέρκυρα

Θέμα ημερών είναι, έπειτα από σχεδόν 3,5 χρόνια, η υπογραφή των τελικών συμβάσεων, που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της υλοποίησης της τουριστικής επένδυσης που σχεδιάζει η NCH Capital στο ακίνητο των 447 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες «επιτυχημένες» αξιοποιήσεις κρατικής ακίνητης περιουσίας που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένου επενδυτή που να υποβάλει δεσμευτική οικονομική προσφορά. Το ύψος της επένδυσης είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου ύστερα από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. τιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου την ίδια χρονική περίοδο. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός παραθεριστικού χωριού, αποτελούμενου από ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δυναμικότητας 180 κλινών, τουριστικές κατοικίες (84 κατοικίες με 123 διαμερίσματα) και μαρίνα δυναμικότητας 57 σκαφών.

Αποσύρθηκε η διάταξη

Πλήγμα για την αξιοπιστία του κράτους αποτέλεσε η διάταξη που αιφνιδιαστικά κατατέθηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, με την οποία καταργούνταν η εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές υψηλής γεωργικής απόδοσης, μόνο για να αποσυρθεί πέντε ημέρες αργότερα, εν μέσω γενικής κατακραυγής. Αυτό τονίζει σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΙΔΑΝΗ), η οποία ήταν και η πρώτη που ανέδειξε το σχετικό ζήτημα. Σύμφωνα με την ΕΝΙΔΑΝΗ, η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης στις ήδη χαρακτηρισμένες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας είτε σ’ αυτές που θα χαρακτηρίζονταν κατά την ανέλεγκτη κρίση κάθε αρμόδιας αρχής, θα είχε σειρά αρνητικών συνεπειών, αρχής γενομένης από την απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων, επειδή η αξία τους από οικοπεδική, θα μετατρεπόταν σε αξία αγροτεμαχίου. Η χειρότερη συνέπεια όμως θα ήταν η επανάληψη του «απρόβλεπτου κράτους, το οποίο θεσπίζει διατάξεις που απαξιώνουν εν μια νυκτί ιδιοκτησίες, με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλει ετήσιους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε ακίνητα που δεν έχουν εισόδημα, τους οποίους αυξάνει όποτε θέλει». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εν λόγω έλλειψη αξιοπιστίας αποθαρρύνει, εν τέλει, τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή