«Πυρετός» κινήσεων από τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία

«Πυρετός» κινήσεων από τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα έντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στον κλάδο των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες συνεχίζουν να πραγματοποιούν επενδύσεις, έστω και αν αυτές αφορούν ακίνητα μικρού σχετικά μεγέθους, ενώ παράλληλα συνεχίζονται η είσοδος νέων «παικτών» και ο μετασχηματισμός υφιστάμενων εταιρειών, με την προσθήκη νέων στρατηγικών επενδυτών. Για παράδειγμα, η Trastor αναμένεται να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην αγορά, μετά τη λήψη απόφασης για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ, με τα κεφάλαια να κατευθύνονται για τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας με νέες προσθήκες, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην κατηγορία των ξενοδοχειακών ακινήτων, όπου η διοίκηση έχει εντοπίσει σημαντικές ευκαιρίες. Σημειωτέον ότι πλέον στην Trastor συμμετέχει με ποσοστό 33,8% η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Värde Partners. Σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη νέων ακινήτων κρίνεται σημαντική για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας του ομίλου Πειραιώς, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, το χαρτοφυλάκιο είχε παραμείνει αμετάβλητο, πλην των εκάστοτε πωλήσεων πρατηρίων ανεφοδιασμού.

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται όμως και από την πλευρά της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, η εισηγμένη προσέθεσε τέσσερα νέα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο εμπορικά καταστήματα και δύο ακίνητα γραφείων, με το συνολικό κόστος των εν λόγω συναλλαγών να ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει, η εταιρεία απέκτησε εμπορικό κατάστημα στο Κολωνάκι, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, αντί ποσού 1,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο που στέγαζε κατάστημα της αλυσίδας Καρούζου και το οποίο πλέον μισθώνεται από τη Vodafone. Αντίστοιχα, η Εθνική Πανγαία προχώρησε σε συμφωνία με το Ασυλο Ανιάτων για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από ένα κατάστημα 50 τ.μ. στο Σύνταγμα (στο τμήμα μεταξύ των οδών Βουλής και Νίκης) και δύο γραφειακών χώρων επιφάνειας 1.900 τ.μ. και 625 τ.μ. αντίστοιχα στη Λ. Κηφισίας.

Παράλληλα, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ κινείται και για ακόμα μία εξαγορά, αυτή τη φορά στην αγορά της Ιταλίας. Ειδικότερα, εξετάζει την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων, αποτελούμενο κυρίως από εμπορικά καταστήματα σε διάφορες πόλεις της γειτονικής χώρας. Εφόσον προχωρήσει η σχετική συναλλαγή, εκτιμάται ότι το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία έχει ήδη προχωρήσει στην απόκτηση δύο εμπορικών ακινήτων, αξίας 4,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έχει αποκτηθεί εμπορικό κατάστημα στην Πάτρα, το οποίο είναι μισθωμένο για τα επόμενα 10 χρόνια στην αλυσίδα Massimo Dutti του ομίλου Inditex (Zara, Bershka κ.τ.λ.). Το ακίνητο των 1.000 τ.μ. αποκτήθηκε μέσω δημοπρασίας που είχε πραγματοποιήσει η Τράπεζα Κύπρου. Το τίμημα ανήλθε σε 2,48 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αποκτήσει και εμπορικό κατάστημα 1.000 τ.μ. στα Χανιά, καταβάλλοντας 1,82 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Public με υπολειπόμενη διάρκεια μίσθωσης έξι ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον τρία έτη.

Την πρώτη της κίνηση έπειτα από αρκετούς μήνες πραγματοποίησε πρόσφατα και η μη εισηγμένη εταιρεία Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, η οποία απέκτησε κτίριο καταστημάτων και γραφείων επί των οδών Μαιάνδρου και Πετρακογιώργη, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 4.055 τ.μ., διαθέτει σύγχρονες προδιαγραφές και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφάνειας 2.645 τ.μ. O βασικός μισθωτής είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος. Το τίμημα της εν λόγω επένδυσης ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση της εταιρείας στην Κρήτη, μετά την απόκτηση το 2012 του ακινήτου επί της οδού 25ης Αυγούστου 66, στο οποίο σήμερα λειτουργεί κατάστημα της H&M. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα ακίνητα που στεγάζουν υπεραγορές (σούπερ μάρκετ) αποτελούν επιλογή «αμυντικού» χαρακτήρα, εφόσον αυτά είναι μισθωμένα σε φερέγγυους μισθωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Intercontinental International, συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού ομογενή επιχειρηματία κ. Αρ. Χαλικιά, σχεδιάζει την είσοδο των μετοχών της στο χρηματιστήριο, καθώς τον Μάρτιο του 2017 λήγει και η τελευταία σχετική προθεσμία που έχει λάβει η εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες, η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α., ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του συνόλου των 10,5 εκατ. κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, εφόσον φυσικά εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. H εταιρεία πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου κατά 10,5 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Υπενθυμίζεται ότι η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Intercontinental International ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ. Κατά το 2015, τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 8,19 εκατ. ευρώ, έναντι 4,8 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή