Στα 54 δισ. οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Στα 54 δισ. οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 54 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, μια αύξηση της τάξεως του 2,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ το εν λόγω ποσό είναι 30,4% υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, αν και παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συνολικά, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία έρευνας της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, κατά το φετιινό πρώτο εξάμηνο επενδύθηκαν πάνω από 100 δισ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, αν συνεκτιμηθεί ο παράγοντας της αβεβαιότητας που κυριάρχησε στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη Μεγ. Βρετανία, λόγω του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σημαντική ήταν η επενδυτική δραστηριότητα στην τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη Γαλλία και τη Σουηδία, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση επενδύσεων κατά 32% και 20% αντίστοιχα. Κύριος λόγος της αύξησης αυτής ήταν η μεγάλη ζήτηση για γραφειακούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά ο κλάδος των γραφείων στην Ευρώπη ήταν ο πλέον δυναμικός, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 8,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψε και η αγορά της Ιρλανδίας, όπου οι επενδύσεις ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 2,3 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπερτριπλάσιες ήταν και οι επενδύσεις στην αγορά της Πολωνίας, η οποία προσέλκυσε 1,5 δισ. ευρώ κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Στον αντίποδα, η έλλειψη επαρκούς αριθμού και μεγέθους ακινήτων εισοδήματος στις μεγαλύτερες πόλεις έπληξε την επενδυτική ζήτηση στη Γερμανία, γεγονός που επηρέασε και συνολικά τις επενδύσεις στην Ευρώπη, δεδομένου οτι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά. Υποχώρηση καταγράφηκε και στην αγορά της Μεγ. Βρετανίας, αν και όπως τονίζει η ανάλυση της CBRE τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς συνηγορούν υπέρ της διατήρησης της επενδυτικής δραστηριότητας σε υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη υποτίμηση της στερλίνας, σε σχέση με άλλα νομίσματα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια, έχει προσελκύσει στη Μεγ. Βρετανία πολλούς ξένους επενδυτές από χώρες εκτός της Ε.Ε. Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί και ότι η απόσταση ανάμεσα στις προσφερόμενες αποδόσεις των ομολόγων και εκείνες των ακινήτων είναι η μεγαλύτερη διαχρονικά, είναι προφανές ότι τα ακίνητα θα συνεχίσουν να προσελκύουν επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή