Αυξήθηκαν κατά 23,6% οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία τον Μάιο

Αυξήθηκαν κατά 23,6% οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία τον Μάιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 23,6% σημείωσαν κατά τον φετινό Μάιο οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2013. Την μεγαλύτερη συμβολή στη θετική αυτή εξέλιξη είχαν οι μεταχειρισμένες κατοικίες, των οποίων η αύξηση άγγιξε το 26,7%, ενώ ανοδικά σε ποσοστό 12% κινήθηκαν και οι αγορές νεόδμητων κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, πλέον έχουν συμπληρωθεί τέσσερις διαδοχικοί μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων αυξάνονται οι αγοραπωλησίες σε ετήσια βάση, με αποκορύφωμα τον Απρίλιο, όταν αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Συνολικά κατά το φετινό πρώτο φετινό πεντάμηνο, οι συναλλαγές στην αγορά κατοικίας έχουν ενισχυθεί κατά 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Κατά κύριο λόγο, το αγοραστικό ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις μεταχειρισμένες κατοικίες, που είναι και περισσότερο προσιτές οικονομικά, καθώς οι συναλλαγές τους αυξήθηκαν κατά 21,9%. Στον αντίποδα, οι αγοραπωλησίες νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,4%.

Οι περισσότερες αγοραπωλησίες (ως ποσοστό ανά 100.000 κατοίκους) σημειώθηκαν στις Βαλεαρίδες Νήσους και στην Ανδαλουσία, ενώ ακολούθησαν η Καταλωνία, η Βαλένθια και η Μαδρίτη. Γενικότερα, πάντως, ανοδικά κινήθηκαν όλες οι επαρχίες της Ισπανίας, με εξαίρεση τη Ναβάρα, όπου οι συναλλαγές υποχώρησαν κατά 20,2% σε ετήσια βάση.

Οπως μάλιστα τονίζουν οι αναλυτές της αγοράς, σε πλήρη ανάκαμψη βρίσκεται και η αγορά πολυτελών κατοικιών της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αγοραστές από τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 10% κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Μάλιστα, οι αγοραστές εκτός Ε.Ε. και κυρίως όσοι προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι στη Μαδρίτη, ενώ εκείνοι από τη Μέση Ανατολή προτιμούν περισσότερο τη Μαρμπέγια. Αντίστοιχα, οι Ελβετοί αγοραστές στην Ισπανία προτιμούν το νησί της Ιμπιζα. Αλλη μία χαρακτηριστική τάση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά πολυτελών κατοικιών της χώρας, είναι, σύμφωνα με την εταιρεία Knight Frank, η υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για κατοικίες κόστους από 1 έως 3 εκατ. ευρώ, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες συναλλαγές. Αντίστοιχα, σημαντική ζήτηση εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα και στην πόλη της Βαρκελώνης, όπου οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 86% από το 2012 μέχρι το τέλος του 2015.

Πάντως, στο άμεσο μέλλον και ως αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στη Μεγ. Βρετανία, πρέπει να αναμένεται και κάποια αρνητική επίδραση στην αγορά κατοικίας από την επιβράδυνση των αγορών κατοικιών από Βρετανούς αγοραστές, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα δυναμικότερα τμήματα της αγοράς κατοικίας της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή