Σημάδια αποκλιμάκωσης στις τιμές κατοικιών στη Σουηδία

Σημάδια αποκλιμάκωσης στις τιμές κατοικιών στη Σουηδία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης έχει αρχίσει να καταγράφει η αγορά κατοικίας στη Σουηδία έπειτα από μια «φρενήρη» περίοδο ανόδου, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών οι τιμές πώλησης στη Στοκχόλμη έχουν εκτιναχθεί κατά 40%.

Ωστόσο τον Μάιο οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,7%, η μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008. Ταυτόχρονα, οι τιμές των κατοικιών στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 0,6%, με αποτέλεσμα η αύξηση, από τις αρχές του έτους, να διαμορφώνεται πλέον σε 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για τα πρώτα δείγματα απαισιοδοξίας της αγοράς, που ενδεχομένως να αποτελούν την αρχή ενός καθοδικού κύκλου. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν τα διψήφια ποσοστά ανόδου.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, μετά και το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στη Μεγ. Βρετανία, είναι πιθανό η πορεία επιβράδυνσης της αγοράς κατοικίας της Σουηδίας να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Οπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, υπάρχει πλέον σημαντική αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της σουηδικής οικονομίας λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Μεγ. Βρετανία. Ετσι δικαιολογείται και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην αυξήσει τα επιτόκια, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2018, διατηρώντας τα σε μηδενικό επίπεδο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως σαφής προσπάθεια στήριξης της αγοράς κατοικίας, σε μια περίοδο που έχουν πολλαπλασιαστεί οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν απότομη πτώση των αξιών.

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σήμερα το οικονομικό κλίμα έχει σαφώς επιδεινωθεί, ο ρυθμός ανάπτυξης νέων κατοικιών, που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την αγορά, καθώς η έλλειψη προσφοράς ευθύνεται εν μέρει για τη μεγάλη άνοδο των τιμών, έχει απογειωθεί, ενώ επίσης τα επιτόκια έχουν σταματήσει να υποχωρούν. Σημειωτέον ότι πλέον στη Σουηδία έχει αυξηθεί και το κόστος δανεισμού, μετά την επιβολή νέων κανόνων, με κυριότερη τη θέσπιση ελάχιστης προκαταβολής που θα πρέπει να δίνει ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης.

Παράλληλα και η ίδια η ανοδική πορεία των τιμών θεωρείται αρνητική εξέλιξη, αφού έχει ωθήσει αρκετούς ενδιαφερόμενους εκτός αγοράς, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή