Πρώτοι «τριγμοί» μετά πέντε χρόνια συνεχούς ανάπτυξης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ

Πρώτοι «τριγμοί» μετά πέντε χρόνια συνεχούς ανάπτυξης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεταβατικό στάδιο μοιάζει να εισέρχεται η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτοι «τριγμοί» έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, η οποία οδήγησε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο τις τιμές των ενοικίων στην πλειονότητα των αμερικανικών πόλεων. Η κατασκευαστική δραστηριότητα εστίασε σε ταχέως αναπτυσσόμενες αστικές περιοχές, με αποτέλεσμα μια σειρά πόλεων, όπως το Ντένβερ, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, να εμφανίζουν φαινόμενα υπερπροσφοράς, ιδίως στο τμήμα των πολυτελέστερων ακινήτων, όπου επένδυσαν περισσότερο οι κατασκευαστές λόγω των μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους που αυτά προσφέρουν.

Οι εταιρείες του κλάδου προτίμησαν να κινηθούν στο ανώτερο τμήμα της αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συρρικνούμενη κερδοφορία τους, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του κόστους γης και των εργατικών. Σήμερα όμως είναι δυσκολότερο να προσελκύσουν ενοικιαστές, οι οποίοι να είναι πρόθυμοι να διαθέσουν ακόμα υψηλότερα ποσά, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δημοφιλείς συνοικίες και παροχές όπως πισίνα στην ταράτσα. Ηδη μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σε αρκετές πόλεις έχει αρχίσει να μετριάζεται η ανοδική πορεία των ενοικίων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εμφανίζονται περισσότερο επιλεκτικές σε ό,τι αφορά τα έργα που θα χρηματοδοτήσουν, ενώ και αρκετές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής, αναβάλλοντας για αρκετούς μήνες την έναρξη των εργασιών σε οικοδομές τους, προκειμένου να αξιολογήσουν εκ νέου τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Το φετινό δεύτερο τρίμηνο ήταν το πέμπτο διαδοχικό, κατά το οποίο η προσφορά νέων διαμερισμάτων ήταν μεγαλύτερη από τον ρυθμό απορρόφησης κατοικιών, δείγμα ότι η αγορά εμφανίζει τάσεις υπερβάλλουσας προσφοράς. Οπως αναφέρει η εταιρεία Reis, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους ολοκληρώθηκαν συνολικά 200.000 κατοικίες στο σύνολο της χώρας, μέγεθος που προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά, με το 2016 να αναμένεται εξίσου δυναμικό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα διαμερίσματα αποτελούν την κατηγορία ακινήτων με τις χαμηλότερες αποδόσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία των ΗΠΑ.

Κύριος λόγος για την αρνητική αυτή εξέλιξη είναι η επιβράδυνση της ανοδικής πορείας των ενοικίων, που έχει συμπιέσει τα έσοδα των επενδυτών. Για παράδειγμα, στο Σαν Φρανσίσκο, τα ενοίκια αυξήθηκαν μόλις κατά 2,6% το φετινό δεύτερο τρίμηνο, έναντι αύξησης της τάξεως του 9,6% που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα, στην αγορά του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, είναι πλέον υποχρεωτική η προσφορά οικονομικών κινήτρων, όπως π.χ. ένας μήνας δωρεάν ενοικίου, προκειμένου να προσελκυστούν οι ενοικιαστές. Τέτοιου είδους κίνητρο χορηγήθηκε στο 13% των νέων μισθώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον φετινό Μάιο, έναντι μόλις 1% πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή