Επενδύσεις 117 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία το α΄ εξάμηνο, κυρίως από ξένους θεσμικούς

Επενδύσεις 117 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία το α΄ εξάμηνο, κυρίως από ξένους θεσμικούς

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές επενδύσεις ύψους 117 εκατ. ευρώ προσείλκυσε η αγορά ακινήτων της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers, το 65% της συνολικής αξίας των επενδύσεων αφορούσε μόλις τρεις συναλλαγές και συγκεκριμένα την πώληση αντίστοιχου αριθμού εμπορικών κέντρων στο αεροδρόμιο της Σόφιας (Sofia Airport Center), στο εμπορικό κέντρο Mall Plovdiv και στο εμπορικό κέντρο Park Plovdiv. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο βασικός τύπος ακινήτων που άλλαξαν χέρια αφορούσε σχετικά μεγάλες επιφάνειες που αποφέρουν σταθερή ροή εισοδημάτων.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το 59% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από ξένους επενδυτές. Αλλο ένα θετικό στοιχείο που επισημαίνει η Colliers είναι ότι η πλειονότητα των επενδύσεων έγινε από θεσμικούς επενδυτές που τοποθετούνται κατά κόρον σε ακίνητα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν μεγάλο μερίδιο των αγορών γινόταν από επιχειρηματίες που δεν είχαν σχέση με τα ακίνητα, αλλά προσδοκούσαν σε άμεσες υπεραξίες αναμένοντας αύξηση των αξιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπως τονίζεται, οι αποδόσεις που προσφέρονται στην αγορά ακινήτων της Βουλγαρίας αγγίζουν το 9% για τα γραφεία και τα εμπορικά ακίνητα και το 11% για τα βιομηχανικά ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επενδύσεων κατά το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή