Στα τέλη της δεκαετίας τα πρώτα εμπορικά κέντρα «νέας γενιάς»

Στα τέλη της δεκαετίας τα πρώτα εμπορικά κέντρα «νέας γενιάς»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο των εταιρειών ανάπτυξης και διαχείρισης εμπορικών κέντρων βρίσκονται αυτή την περίοδο οι διάφορες επεκτάσεις υφιστάμενων ακινήτων, ενώ παράλληλα έως το τέλος της δεκαετίας θα πρέπει να αναμένονται τα πρώτα εμπορικά κέντρα «νέας γενιάς», δηλαδή το δεύτερο κύμα σύγχρονων εμπορικών κέντρων, μετά τις πρώτες κινήσεις που ξεκίνησαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με το The Mall Athens και συνεχίστηκαν μέχρι την έλευση της οικονομικής κρίσης με το Golden Hall και το Smart Park.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική – JLL, κατά το διάστημα από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και έως το 2018, προβλέπεται να προστεθούν στο απόθεμα των εμπορικών κέντρων της Αττικής τουλάχιστον 82.300 τ.μ. καθαρής εκμισθώσιμης επιφάνειας.

Οπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Νίτσα Ταγγούλη, αναλύτρια της εταιρείας, πάνω από το 50% αυτής της επιφάνειας αφορά την πιθανή ανάπτυξη του νέου εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που υπολογίζεται ότι θα προσφέρει εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 45.000 τ.μ., ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της επένδυσης φαντάζει να είναι πιο ρεαλιστικός για το τέλος του 2018. Μέχρι τότε, στην αγορά αναμένονται κυρίως προσθήκες και επεκτάσεις σε υφιστάμενα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με την κ. Ταγγούλη, αυτές αφορούν στην επέκταση του River West, στη β΄ φάση του Smart Park και στην αντίστοιχη επέκταση του Golden Hall, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες έκδοσης άδειας για την ανάπλαση του πρώην ραδιοτηλεοπτικού κέντρου (IBC) από τη Lamda Development, που πλειοδότησε σε σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, αναμένεται και προσθήκη εμπορίου (City Outlet) στο εμπορικό ακίνητο Capitol που έχει αναπτύξει ο όμιλος Χαραγκιώνη στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, όπου φιλοξενείται μεταξύ άλλων και το Μουσείο Αυτοκινήτου.

Smart Park

Εξετάζοντας τις επιμέρους επενδύσεις, πιο «ώριμη» επενδυτικά φαντάζει εκείνη για την έναρξη της β΄ φάσης του Smart Park. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ, που αφορά στη δημιουργία επιπλέον 18.000 τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις αρχικές προθέσεις για την προσθήκη χρήσεων ψυχαγωγίας στο πάρκο, μέσω της ανάπτυξης πολυκινηματογράφων, εντέλει προκρίθηκε η λύση της ενίσχυσης του εμπορικού σκέλους του πάρκου μέσω νέων καταστημάτων. Αν ληφθεί υπόψη η επιφάνεια των 18.000 τ.μ., επί της ουσίας θα προστεθεί ένα ακόμα μεσαίου μεγέθους εμπορικό κέντρο στον χώρο του Smart Park, δείγμα της ζήτησης για τέτοιου είδους χρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Smart Park είναι μισθωμένο σε ποσοστό 100% και συνεχίζει την ανοδική του πορεία τα τελευταία χρόνια.

Academy Gardens

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το Academy Gardens, η Artume, η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του ακινήτου, εκτιμά ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την πολεοδόμηση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατασκευή του νέου εμπορικού κέντρου. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, που δρομολογείται για λογαριασμό του επενδυτικού fund MGPA της Macquarie Group, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική BlackRock. Η εταιρεία έχει αποκτήσει οικόπεδο της τάξεως των 20 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, επί του οποίου επιχειρεί την ανάπτυξη του Academy Gardens, ενός εμπορικού κέντρου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε μεταγενέστερο στάδιο και συγκεκριμένα κατά το διάστημα από το 2020 και μετά, αναμένεται η λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου της REDS στην περιοχή της Κάντζας (Κτήμα Καμπά), σε έκταση 315 στρεμμάτων, όπως επίσης και τα εμπορικά κέντρα που δρομολογεί η Lamda Development στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για τα οποία θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης. Στην Κάντζα, το νέο εμπορικό κέντρο της REDS θα προσφέρει οικοδομήσιμη επιφάνεια 89.000 τ.μ., εκ των οποίων 79.700 τ.μ. αφορούν τα νέα κτίρια και 9.300 τ.μ. τα υφιστάμενα κτίσματα. Οι δε προτεινόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν, πλην του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, γραφεία και εστίαση. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, στόχος της REDS είναι το νέο κέντρο να αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό και τουριστικό προορισμό της χώρας, με επισκεψιμότητα 12 εκατ. καταναλωτών ετησίως και με τον τζίρο να υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ σε 12μηνη βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αθηναϊκής Οικονομικής, σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 40 εμπορικά κέντρα κάθε είδους, συνολικής επιφάνειας 859.877 τ.μ. Το 2015 προστέθηκαν μόλις δύο νέα κέντρα, το One Salonica (πρώην City Gate) στη Θεσσαλονίκη, με επιφάνεια 19.049 τ.μ., και το Mare West, το νέο κέντρο του ομίλου Βιοχάλκο, στην περιοχή της Κορίνθου (επιφάνειας 16.000 τ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή