Σταθεροποιούνται οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων

Σταθεροποιούνται οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερές ή ελαφρώς πτωτικές τάσεις αναμένεται να καταγράψουν οι τιμές των σύγχρονων και ποιοτικών ακινήτων εισοδήματος (κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα) τους προσεχείς μήνες. Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, εφόσον υλοποιηθούν, μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του «ρίσκου χώρας» (country risk) και συνεπώς να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην ανάταξη του κλάδου των ακινήτων.

Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου η ελληνική οικονομία συνέχισε την υφεσιακή της πορεία και ο θετικός αντίκτυπος από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αντισταθμίστηκε αφενός από τα υφεσιακά δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου από το διεθνές αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την έξαρση της τρομοκρατίας, από τα προσφυγικά κύματα και από τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα στην Τουρκία. «Το διεθνές αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τα προαναφερθέντα γεγονότα αναμένεται να αναχαιτίσει την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει –ίσως οριακά– σε ύφεση για το 2016», αναφέρει η εταιρεία.

Σε ανάλογη ανάλυσή της η Intercontinental International AEEAΠ, η οποία εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις αρχές Αυγούστου, αναφέρει ότι «ενώ σε γενικές γραμμές υπάρχουν πολλοί επενδυτές ακίνητης περιουσίας που δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα –προερχόμενοι κυρίως από το εξωτερικό–, παράγοντες όπως ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων και το υψηλό κόστος του τραπεζικού δανεισμού λειτουργούν ανασταλτικά για την πραγματοποίηση αγοραπωλησιών». Σύμφωνα με την εισηγμένη: «Η αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία/καταστήματα/αποθήκες) αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και η Ελλάδα θα ξεφύγει σταδιακά από τον κύκλο της ύφεσης». Οπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας, το ενδιαφέρον των περισσότερων επενδυτών επαγγελματικής ακίνητης περιουσίας στρέφεται σήμερα σε υψηλής ποιότητας εν λειτουργία ακίνητα εισοδήματος, για τα οποία «στην παρούσα φάση υπάρχουν αρκετές διαπραγματεύσεις». Αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν μέσα στο 2016, ενδεχομένως να πιέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις μισθωτικές αποδόσεις για τα καλύτερα επαγγελματικά ακίνητα. Σύμφωνα πάντως με την εταιρεία, για το 2016 τα αγοραία ενοίκια ποιοτικών γραφείων δεν αναμένεται να μεταβληθούν, παραμένοντας σε επίπεδο περίπου 50% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή